Hlavní obsah

Babiš zažaloval Slovensko kvůli evidenci ve svazcích StB

• Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš potvrdil, že podal u Evropského soudu pro lidská práva žalobu na Slovenskou republiku. Důvodem je zamítnutí dovolání ve sporu o legitimnost evidence ve svazcích Státní bezpečnosti (StB). Babiš to potvrdil serveru Seznam Zprávy, podání žaloby do 15. června ohlásil již dříve.

Foto: Kahnert Sebastian, ČTK

Andrej Babiš

Článek

Babiš podání žaloby v termínu do 15. června avizoval poté, co slovenský nejvyšší soud zamítl jeho dovolání ve sporu s Ústavem paměti národa (ÚPN). [celá zpráva]

Babiš byl ve svazcích veden jako agent s krycím jménem Bureš. Babiš tvrdí, že byl ve svazcích komunistické StB veden neoprávněně. Žalobu proti ÚPN podal v roce 2012.

Soudy nižší instance v minulosti daly Babišovi za pravdu, věřily svědectví jeho bývalých spolupracovníků, kteří tvrdili, že si celý jeho spis vymysleli. Ústavní soud ale krajskému soudu nařídil, aby věc projednal znovu. Ten letos žalobu zamítl, stejně jako následné dovolání.

Vztahy to neohrozí

Slovenský premiér Peter Pellegrini řekl Novinkám, že počká na vyjádření soudu. O vztah s Českem se ale podle svých slov nebojí. "Úroveň vzájemných česko-slovenských vztahů je natolik dobrá a kvalitní, že je žádná podobná záležitost nemůže narušit. Budeme čekat na rozhodnutí soudu," prohlásil.

Advokátní kancelář agner & partners, která Babiše zastupovala u slovenských soudů, žalobu nechtěla komentovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám