Hlavní obsah

KSČM k toleranci vlády: Když splníte naše požadavky, jsme ochotni to zvážit

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výkonný výbor KSČM přijal na pátečním dopoledním jednání usnesení, že strana je ochotna zvážit toleranci menšinové koaliční vlády ANO a ČSSD, pokud bude v programovém prohlášení jejich sedm priorit. Ty by měla vláda aktivně prosazovat a poslat je do Sněmovny nejpozději šest měsíců před koncem volebního období. Definitivní slovo bude mít Ústřední výkonný výbor, který bude zasedat 30. června.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Pokud bude obsaženo v programovém prohlášení sedm základních programových požadavků, je KSČM ochotna zvážit toleranci menšinové koaliční vlády složené z hnutí ANO a ČSSD,” zveřejnila dopoledne KSČM svůj postoj k podpoře vlády ANO a ČSSD.

Předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání výkonného výboru strany upřesnil, že vláda by se podle nich měla snažit maximálně prosazovat jejich priority a strana se zároveň nezavazuje „podpořit ty věci, které nejsou součásti jejich priorit”.

Komunisté mají pro hnutí ANO i nový požadavek. „Aby ty části našich programových priorit byly předloženy nejpozději šest měsíců před koncem volebního období,” sdělil novinářům Filip a dodal, že o tom s premiérem Andrejem Babišem ještě nejednal.

Pokud se tak podle něj v průběhu volebního období nestane, jsou komunisté připraveni vyvolat dohodovací řízení, hlasování o nedůvěře vládě nebo i předčasné volby.

Definitivní rozhodnutí o toleranci vlády a o tom, jakou formou se komunisté hlasování ve Sněmovně zúčastní, vzejde ze zasedání Ústředního výkonného výboru strany, které se uskuteční 30. června.

Sedm požadavků referendum a zahraniční mise

Mezi sedm programových priorit patří - zdanění náhrad církevních restitucí, k čemuž se jak ANO, tak ČSSD staví kladně, zvyšování minimální mzdy, valorizace důchodů, ochrana přírodních zdrojů, zvýšení podílu veřejného sektoru v hospodářství s vodou, zabránění nárůstu cen bydlení a podpora výstavby obecních bytů a dostupná zdravotní péče.

Tyto podmínky se opírají o dvě záruky - obecné referendum a nezvyšování účasti vojáků v zahraničních misích. Komunisté si také jako jednu z podmínek diktují posty ve vedení státních a polostátních firem. [celá zpráva]

Klíčový pátek

Pátek je také klíčovým dnem pro ČSSD, která zveřejní oficiální výsledky vnitrostranického referenda. Podle informací Práva je však již nyní jasné, že soc. dem. je jasně pro vládu. [celá zpráva]

Výsledky referenda hodlají komunisté oficiálně komentovat až po definitivním zveřejnění výsledků, což by mělo být v pátek zhruba v 16 hodin po jednání předsednictva ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám