Hlavní obsah

Prezident jmenoval rektora a 60 profesorů

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek jmenoval rektorem jihlavské Vysoké školy polytechnické Václava Báču a současně jmenoval šedesát profesorů. Jsou mezi nimi například politolog Stanislav Balík, módní návrhářka Liběna Rochová nebo designér Josef Ťapťuch.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Mezi jmenovanými akademiky je nově i profesor anatomie, histologie a embryologie  Báča. V čele jihlavské vysoké školy bude už druhé funkční období.

Na seznamu nových profesorů jsou zastoupeni lékaři, technici, odborníci na přírodní vědy i architekti. Jmenovací dekret má dostat mimo jiné uznávaný chirurg Ivan Netuka, který vede Kliniku kardiovaskulární chirurgie IKEM, či olomoucký chirurg Lumír Hrabálek, který vyvinul nový meziobratlový implantát z titanu. Titul mají získat i módní návrháři Liběna Rochová a Josef Ťapťuch. A také soudce Nejvyššího soudu Zdeněk Kühn.

V minulosti tři profesory odmítl jmenovat

Na jaře 2015 odmítl podepsat jmenovací dekrety tří kandidátů na profesory - Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. První dva jmenování se bránili žalobou a uspěli. Nejvyšší správní soud na konci dubna Zemanovo rozhodnutí o nejmenování pravomocně zrušil. Konstatoval, že prezidentovi nepřísluší posuzovat kdo má a kdo nemá být profesorem. Hlava státu proti rozhodnutí podala kasační stížnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám