Hlavní obsah

Zemřel bývalý generální prokurátor Šetina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 86 let zemřel minulý týden někdejší generální prokurátor České republiky Jiří Šetina. Jeho úmrtí potvrdila starostka obce Perálec Milada Drahošová, kde Šetina na sklonku života pobýval. Šetina se po listopadu 1989 zasloužil o vznik Útvaru pro dokumentaci a vyšetřování činnosti Státní bezpečnosti.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Jiří Šetina v době, kdy byl Generálním prokurátorem ČR

Článek

Jiří Šetina se narodil 8. května 1932 v Praze. Absolvoval právnickou fakultu Univerzity Karlovy, poté působil jako prokurátor v několika severočeských městech, naposledy v Ústí nad Labem. V roce 1967 se z politických důvodů funkce prokurátora vzdal a začal pracovat v městské organizaci Svazu československých výtvarných umělců v Praze.

Během normalizace působil v dělnických profesích. Po listopadu 1989 inicioval vznik Útvaru pro dokumentaci a vyšetřování činnosti StB, později se stal jeho ředitelem. V září 1992 byl jmenován generálním prokurátorem, o rok později z této vlivné funkce odstoupil. Poté vykonával samostatnou praxi advokáta se zaměřením na trestní, občanské a správní právo.

Kauza s odposlechem

Několik let byl Šetina stíhán kvůli aféře s odposlechem telefonů na ministerstvu obchodu a průmyslu, jemuž šéfoval Vladimír Dlouhý (ODA). Bezpečnostní informační služba tehdy údajně požádala o povolení odposlouchávat služební telefon jednoho z pracovníků ministerstva, jehož podezřívala z trestné činnosti. Šetina jako tehdejší generální prokurátor odposlech povolil pod podmínkou, že ministr se o odposlechu dozví.

Později byl Šetina za to, že o odposlechu ministra informoval, stíhán za vyzrazení státního tajemství. Až po několika letech jej soud definitivně zbavil viny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám