Hlavní obsah

Americké F-16 budou nad Českem cvičit s gripeny vzdušné souboje

V rámci dvoutýdenního leteckého cvičení Sky Avenger 2018, které se uskuteční v druhé polovině června na letecké základně v Čáslavi, budou čeští piloti cvičit s americkými kolegy vzdušné souboje i komplexní mise s doplňováním paliva za letu. V pátek o tom informoval mluvčí čáslavské základy Tomáš Maruščák. Hřmot nadzvukových strojů lidé uslyší zejména na jihu a severovýchodě Čech.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Americký bojový letoun F-16 doplňuje za letu palivo (ilustrační foto)

Článek

Do akce se zapojí nadzvukové letouny JAS-39 Gripen a lehké bitevníky L-159 Alca z čáslavské základny a vrtulníky Mi-24/35 a Mi-171 z Náměšti nad Oslavou. Spojené státy na cvičení vyšlou stroje F-16 Fighting Falcon, přislíbena je také účast dvou tankerů KC-135.

Akce plánovaná od 18. do 29. června se koná na základě dlouholeté spolupráce s nebraskou a texaskou národní gardou. „Přílety letounů F-16 a tankerů KC-135 jsou plánovány na pátek 15. června, v pondělí 18. června zahajujeme cvičení úvodními briefingy a v odpoledních hodinách budou první letové akce,” uvedl zástupce řídicího cvičení Tomáš Merta.

Foto: Novinky

Gripen

Celkem šest letounů F-16 se do společného výcviku zapojí z čáslavské základny. Cvičení se zaměří na manévrové vzdušné boje, spolupráci s předsunutými leteckými návodčími i na mise s komplexními scénáři. Tankery KC-135, které využijí stíhači k doplňování paliva za letu, budou na pardubickém letišti.

Nadšenci budou moci fotit u ranveje

Čáslavská základna se 20. června otevře takzvaným spotterům, tedy nadšencům, které fascinují letadla a kteří obléhají letiště s fotoaparáty. Registrovaní spotteři budou moci na základnu zavítat již ráno, fotografování bude organizováno 100 metrů od vzletové a přistávací dráhy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nízký průlet podzvukového L-159 ALCA

Zájemci se mohou těšit na vzlety a přistání amerických strojů F-16 texaské národní gardy a cvičná přiblížení tankeru KC-135 nebraské národní gardy. Z mateřské základny se do misí zapojí gripeny a L-159.

Naposledy před devíti lety

Obdobné cvičení se v Čáslavi konalo naposledy v roce 2009. Čeští stíhači s kolegy z letky Lone Star Gunfighters ze San Antonia tehdy sváděli vzdušné souboje a simulovali údery na pozemní cíle.

Spolupráce mezi českou armádou a nebraskou a texaskou národní gardou začala v roce 1993, prvotním cílem bylo pomoci české armádě v přípravě ke vstupu do NATO. Vojáci pořádají společná cvičení v Česku nebo Texasu a vyměňují si zkušenosti v oblasti velení a řízení, kybernetické obrany, likvidace výbušných zařízení nebo ochrany proti zbraním hromadného ničení.

Reklama

Výběr článků

Načítám