Hlavní obsah

Senátorem za Zlín je Tomáš Goláň, střídá Františka Čubu

Právo, Jiří Růžička
Zlín

Senátorem za volební obvod č. 78 Zlín se stal daňový poradce Tomáš Goláň (SENÁTOR 21), který v sobotu ve druhém kole doplňovacích voleb porazil krajskou radní Zlínského kraje Michaelu Blahovou (KDU-ČSL).

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Tomáš Goláň (SENÁTOR 21)

Článek

Blahová získala 46,21 procenta hlasů, Goláně volilo 53,78 procenta voličů. Volby provázel minimální zájem lidí, k urnám přišlo 10,40 procenta voličů. [celá zpráva]

Tomáš Goláň vystřídá v horní komoře bývalého předsedu Agrokombinátu Slušovice Františka Čubu (SPO), který v únoru svoji rezignaci na post senátora zdůvodnil tlakem, kterému čelil kvůli rok a půl trvající absenci v Senátu ze zdravotních důvodů. Nový senátor bude funkci zastávat do konce Čubova šestiletého mandátu, který končí na podzim 2020.

Volební obvod č. 78 zahrnuje velkou část Zlína a jižní oblast okresu Vsetín. V prvním kole vybírali voliči z devíti kandidátů, volební účast činila necelých 16 procent. Krajská radní Michaela Blahová získala v prvním kole 24,18 procenta hlasů a Tomáš Goláň 18,99 procenta.

Při minulých volbách do senátu v říjnu 2014 v tomto obvodě zvítězil ve druhém kole František Čuba nad tehdejší senátorkou Alenou Gajdůškovou (ČSSD) poměrem 54,01 : 45,98 procenta hlasů. Účast voličů činila v prvním kole 41,96 procenta, v druhém kole 20,48 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám