Hlavní obsah

Zeman je umíněný, reaguje ODS na druhé jmenování Babiše

Novinky, ren, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slova prezidenta Miloše Zemana o tom, že i v případě neúspěchů referenda ČSSD jmenuje podruhé premiérem Andreje Babiše (ANO), členy soc. dem. nepřekvapila. ODS zase mluví o umíněnosti prezidenta, která brání vzniku demokratické vlády a prohlubuje politickou krizi.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezident Miloš Zeman na Žofínském fóru

Článek

Slova o tom, že Andreje Babiše jmenuje bez ohledu na výsledek vnitrostanického referenda ČSSD, v němž mají sociální demokraté odsouhlasit nebo zamítnout koaliční projekt s ANO opřený o komunisty, řekl Miloš Zeman ve středu odpoledne na Žofínském fóru. [celá zpráva]

„Umíněnost prezidenta Zemana je jednou z podstatných příčin současné dlouhodobé politické krize a neschopnosti sestavit většinovou demokratickou vládu,” reagoval na Zemanovo vyjádření lídr ODS Petr Fiala.

„Ze strany Miloše Zemana je to zavírání očí před politickou krizí a rezignace na hledání řešení, které by ukončilo vládnutí bez důvěry. Spoluodpovědnost za prodlužování polititické krize je zřejmá,” uvedl k Zemanovým slovům poslanec ODS Jan Skopeček.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila tímto krokem Zeman jen prohloubí ústavní krizi. „Jmenuje-li prezident premiérem znovu Andreje Babiše ještě před výsledkem referenda ČSSD nebo po neúspěšném výsledku referenda, prodlouží tím jen dobu vlády bez důvěry a posune zemi k ústavní krizi,“ uvedl Pospíšil.

ČSSD překvapená není

„Je to rozhodnutí pana prezidenta, on má na to právo. Pokud toto říká, tak vlastně říká: nejsem ochoten už dále čekat a prodlužovat dobu vlády bez důvěry,“ řekl Právu místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Překvapen není ani předseda strany Jan Hamáček. Prezident podle něj jen potvrdil svá dřívější slova.

Zeman jmenuje Babiše podruhé premiéremVideo: ČTK, .

Informace nijak neznepokojila ani odpůrce vlády s ANO z řad sociálních demokratů. „Je to konzistentní. Nevím, proč to vyhlašuje zrovna teď, jestli to má referendum ovlivnit tak či onak, to nedokážu posoudit,“ řekl Právu předseda klubu senátorů za ČSSD Petr Vícha.

Stejně tak v klidu přijal zprávu i poslanec ČSSD Ondřej Veselý. „Kdybych se měl rozčilovat nad každým výrokem pana prezidenta, se kterým nesouhlasím, tak nedělám nic jiného. Pro mě už to není žádné překvapení, úplně to odpovídá tomu, že pan prezident Andreji Babišovi tlačí káru. S tím se počítalo,“ řekl Právu. Překvapení podle něj je to, že si prezident nenechal druhý pokus pro svou úřednickou vládu.

Narážel tím na to, že pokud ani druhá Babišova vláda nezíská ve Sněmovně důvěru, dalšího premiéra by vybíral šéf dolní komory. Tím je nyní Radek Vondráček z ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám