Hlavní obsah

Pirátovi Peksovi žádný postih za výroky o Babišovi nehrozí

– Praha • Aktualizováno

Mandátový a imunitní výbor v úterý rozhodl, že nezahájí disciplinární řízení s pirátským poslancem Mikulášem Peksou, který měl o premiérovi Andreji Babišovi (ANO) na cestě ve Švédsku prohlásit, že je to premiér, který rozkrádá dotace. Vůbec letošní první podnět k zahájení disciplinárního řízení dal výboru právě Babiš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec Pirátů Mikuláš Peksa

Článek

„Řízení jsme nezahajovali. Ale cítili jsme potřebu, abychom upozornili poslance na to, že bez rozdílu politické příslušnosti ten kdo reprezentuje ČR v zahraničí, tak by měl zachovávat určitou míru slušnosti,” uvedl šéf výboru Stanislav Grospič (KSČM).

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek ještě před jednáním prohlásil, že výbor by se vůbec neměl Peksovým prohlášením zabývat. Disciplinární řízení se podle něj týká parlamentní diskuse a slouží k tomu, aby se poslanci ve Sněmovně neuráželi. „Pan poslanec Peksa navíc řekl pravdu,“ zdůraznil Kalousek.

Peksa měl o Babišovi ve Švédsku hovořit jako o premiérovi, který zneužívá a rozkrádá dotace a je trestně stíhaný.

Babiš: Je to urážka

„Vyjádření Mikuláše Peksy ve vztahu k mé osobě, že zneužívám a rozkrádám dotace, považuji s ohledem na zásadu presumpce neviny za urážku,“ zdůvodnil už dříve Babiš podnět k zahájení disciplinárního řízení. Peksa tvrdí, že bránil zneužívání českých peněz a evropských dotací.

Pokud imunitní výbor rozhodne o zahájení řízení, může být na jeho konci výzva poslanci k omluvě, anebo také finanční postih. Ten může dosáhnout výše jednoho měsíčního platu, což je nyní 75 900 korun hrubého bez funkčních příplatků. Pokuta je pak příspěvkem státního rozpočtu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám