Hlavní obsah

Úředníci nechali vdovu se studentem na holičkách

Právo, Vladimír Klepáč

Do svízelné sociální situace se dostala matka 22letého vysokoškoláka z Ostravska, které Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) omylem přestala vyplácet vdovský a sirotčí důchod. Nezaměstnaná žena na podpoře tak náhle přišla za dva měsíce o 18 000 korun.

Foto: Michal Hron, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Úředníci obě dávky odebrali, protože syn ukončil bakalářské studium. Nevzali ale v potaz, že bude pokračovat v magisterském. Domnívali se, že studium zcela ukončil.

ČSSZ přestala obě dávky vyplácet a teprve tři týdny poté rozhodla o tom, že žena již na ně nemá nárok. Stalo se tak za situace, kdy již úředníci měli na stole potvrzení o tom, že syn nezaměstnané byl přijat k magisterskému studiu, a jeho vzdělávání tedy rozhodně neskončilo. Na sirotčí i vdovský důchod měli přitom oba nadále nárok.

Vyplácení vdovského a sirotčího důchodu bylo zastaveno. Ženě a jejímu synovi tak zbylo v tomto období na živobytí jen 7000 Kč měsíčně, což byla její podpora v nezaměstnanosti. Matka studenta již sice v té době měla zajištěnu novou práci, ale nastoupit do ní měla až za tři měsíce.

V tomto případě úřad pochybil. Nemůže přestat vyplácet a teprve později o tom rozhodnout, zvláště když matka obratem doložila, že syn ve studiu pokračuje.
ombudsmanka Anna Šabatová

Matka vysokoškoláka se s obdobnými problémy s ČSSZ setkala již v minulosti, kdy jí byl podobně odebrán sirotčí důchod na druhého ze synů. Peníze tehdy dostala až po půl roce. Proto nyní požádala o pomoc ombudsmanku Annu Šabatovou.

Potvrzení o studiu

„I drobná chyba může způsobit nemalé potíže. V tomto případě úřad pochybil. Nejprve měl rozhodnout o tom, že příspěvky budou odebrány, a rozhodnutí měl nechat doručit ženě do vlastních rukou. Nemůže přestat vyplácet a teprve později o tom rozhodnout, zvláště když matka obratem doložila, že syn ve studiu pokračuje,“ vysvětlila ochránkyně.

Na chybu upozornila ČSSZ. Správa důchody ženě i synovi opět přiznala a zpětně jim uhradila za předešlé dva měsíce dlužných 18 tisíc korun. Přesto žila žena dva měsíce v sociální nejistotě.

Problém je v tom, že u většiny oborů na vysokých školách končí složením bakalářských zkoušek jedna etapa vzdělávání. Na magisterské studium je nutné dělat nové přijímačky. Neplatí to ale u budoucích právníků či lékařů. Složení bakalářských zkoušek může pochopit ČSSZ jako celkové ukončení studia.

Jeho ukončením přichází vdova či vdovec, pečující o své dítě, o sirotčí důchod, a pokud jde o jeho jediné dítě, zároveň o vdovský důchod. Právě proto je podle Šabatové důležité, aby úřad nejprve rozhodl o odebrání důchodů a s dostatečným předstihem o tom občana informoval.

Veřejná ochránkyně práv připustila, že ČSSZ většinou v těchto případech postupuje správně a pochybení jsou jen ojedinělá.

Hned dvakrát

Shodou okolností se to ale u matky ze severní Moravy stalo hned dvakrát. Ombudsmanka zároveň upozornila, že příjemci pozůstalostních důchodů musí být aktivní a informovat úřad o důležitých změnách.

Je totiž v jejich zájmu, aby ČSSZ co nejdříve zaslali potvrzení o pokračujícím studiu, ať už jde o přijetí potomka na vysokou školu po složení maturitních zkoušek, nebo o potvrzení o přijetí k magisterskému či doktorandskému studiu. Jen tak se mohou lidé vyhnout případným potížím.

Reklama

Výběr článků

Načítám