Hlavní obsah

Počasí v Evropě je letos naruby

Novinky, jas

Počasí s minimem srážek a neobvykle vysokými teplotami, které jsme zažívali v březnu a dubnu, bylo nejen netypické, ale takříkajíc „naruby”. Mohlo za něj rozložení tlakových útvarů a rozhodně nebylo pouze doménou střední Evropy.

Foto: Julian Stratenschulte/dpa, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„To, jaký převládá charakter počasí, ovlivňuje aktuální synoptická situace nad Evropou – tedy rozložení tlakových níží a výší, podle něhož se odvíjí i směr proudění,” popsala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Už naši předci přezdívali dubnu aprílový měsíc, protože převládalo západní vlhké atlantické proudění bohaté na srážky a oblačnost. Vždy alespoň na pár hodin jej však střídalo slunečné počasí, respektive výběžek vyššího tlaku vzduchu.

Jak Honsová připomněla, letos toto zonální, tedy vlhké Atlantické proudění, během časného jara skoro chybělo.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Teploty v Evropě v pondělí 14. května

„Bylo to dáno tím, že v Evropě jižní převládaly nezvykle tlakové níže, které tam přinášely velkou oblačnost a srážky a kolikrát i nižší teploty, než právě panovaly v Evropě střední. Naopak nad Skandinávií a v Evropě severovýchodní se usídlila tlaková výše, která je typická pro Středomoří,” přiblížila Honsová anomálii.

Výsledkem bylo, že do střední Evropy se tak povětšinou dostával suchý pevninský vzduch a srážky se tvořily pouze lokálně.

Ledoví muži i Medard mají něco společného

Pro Evropu je typické, že v určitých obdobích roku bývají tlakové útvary nad kontinentem rozloženy na základě singularity, tedy relativně pravidelné odchylky od celkového trendu počasí.

„Například na Ledové muže se tlaková výše nad Azorami posouvá více k severu, a do Evropy střední tím může proniknout chladnější vzduch od severu nebo severovýchodu. Stejně tak předvánoční oblevu způsobuje teplé jihozápadní nebo západní proudění,” popsala Honsová.

Stejný případ je Medard, kdy se nad Evropou ustálí oblast nízkého tlaku vzduchu, která se zde udržuje po delší období.

„V převládajícím proudění okolo této tlakové níže přináší nad Evropu chladný vzduch ze severního Atlantiku a v něm postupující frontální systémy,” dodala meteoroložka.

Připomněla rovněž, že někdy se o medardovském počasí hovoří jako o evropském monzunu. Sice nemá klasický charakter monzunu s letní a zimní fází, ale jeho projev s jednotlivými opakujícími se frontálními srážkami takové srovnání částečně umožňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám