Hlavní obsah

Řešení ohledně zahraničních misí jsme zatím nenašli, řekl Hamáček po schůzce s Babišem a Filipem

Novinky, zpe
Průhonice
Aktualizováno

Premiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš se ve čtvrtek v Průhonicích sešel s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem a předsedou komunistů Vojtěchem Filipem. Politici spolu řešili hlavně otázku zahraničních misí české armády. KSČM oznámila, že pokud menšinová vláda ANO a soc. dem. bude obsahovat závazek na posílení misí, kabinet nepodpoří a ani ho nebude tolerovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček hovoří s novináři po jednání s premiérem Andrejem Babišem a předsedou KSČM Vojtěchem Filipem

Článek

„Žádný závěr není, řešení jsme zatím nenašli. Vyměnili jsme si argumenty, stojíme za tím, aby programové prohlášení zachovávalo závazky ČR. Nevidím důvod, aby z toho nějaké mise vypadly. Nevidím důvod cokoli změkčovat,” řekl Hamáček.

Babiš byl v hodnocení schůzky o něco mírnější. „Musíme si vysvětlit některá slovíčka, ale nijak dramaticky to nevidím,” komentoval jednání premiér. „Nemyslím si, že je to úplně zásadní,” doplnil Babiš.

Zda se bude měnit programové prohlášení, ale nevyloučil. „Musíme si to vyříkat i doma, ne s manželkou, ale v rámci hnutí,” konstatoval Babiš.

Posílení misí už schválil Senát

Filip závěry schůzky nekomentoval. Před jednáním ale řekl, že KSČM nebude souhlasit s žádnou misí, která nemá podporu rady bezpečnosti OSN.

„KSČM si nepřeje, aby Česká republika porušovala mezinárodní právo,“ řekl při příchodu do průhonické Sokolovny Filip. Zopakoval, že komunisté jsou také proti tomu, aby se navyšovaly počty vojáků v misích.

Vládní plán na posílení některých zahraničních misí české armády a nové působení vojáků v Pobaltí přitom ve čtvrtek hladce schválil Senát hlasy 54 z 57 přítomných členů. Pro byli i senátoři z hnutí ANO. [celá zpráva]

„Je to záležitost KSČM. Hnutí ANO je přesvědčeno, že se mají dodržovat závazky,“ řekl k tomu místopředseda senátorského klubu ANO Jaroslav Větrovský.

Souhlas s posílením misí musejí dát ještě poslanci, jejichž branný výbor minulý týden žádné doporučení pro plénum nepřijal.

Výběr článků

Načítám