Hlavní obsah

Koalice TOP 09 a STAN v Praze chce být alternativou Zemanovi a hnutí ANO

Novinky, Renáta Bohuslavová

Lídři společné kandidátky TOP 09 a STAN pro pražské komunální volby Jiří Pospíšil a Hana Marvanová v pondělí představili volební program. Zaměřit se chtějí především na výstavbu bytů, a tím snížení nájmů, na dostavbu pražského okruhu nebo zlepšení parkování v hlavním městě.

Foto: Renáta Bohuslavová, Novinky

Jiří Pospíšil a Hana Marvanová na tiskové konferenci ke spolupráci STAN a TOP 09 v Praze

Článek

„Chceme pro pražské voliče přinést alternativu proti současné situaci v hlavním městě Praze. Alternativu vůči prezidentu republiky, hnutí ANO i těm, kteří politiku posouvají kamsi na východ,“ představil ideu subjektu Spojme sílu pro Prahu lídr kandidátky a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Připustil také, že pokud by bylo spojení úspěšné, pokračovaly by v něm obě strany i na celostátní úrovni směrem v evropským volbám.

TOP 09 a STAN se budou chtít podle dvojky kandidátky Hany Marvanové zaměřit především na výstavbu bytů, s tím spojené zjednodušení stavebního povolovacího procesu či na dostavbu pražského i vnitřního okruhu.

Spoj na letiště i trasa metra D

„Používáme slovo nejprůchodnější. To znamená, co nejrychleji dostavitelná varianta,” řekl k dostavbě pražského okruhu Pospíšil.

„Stav mostů je katastrofální a signifikantní pro stav města. Přitom Praha má obrovský potenciál, ale na to je zapotřebí změnit současnou strategii. Praha se musí rozvíjet a musí stavět, a to odvážně,“ reagovala Marvanová na situaci kolem Libeňského mostu i padajících a zavřených lávek a mostů v Praze.

Chtějí se také zasadit o železniční spojení letiště Václava Havla s centrem Prahy, výstavbu metra D nebo vytvořit registr smluv pro Prahu.

Kampaň startuje

Na koaliční kandidátce bude dále zřejmě i ředitel Pražského jara Roman Bělor nebo bývalý primátor Prahy Jan Kasl. Kampaň koalice bude mít na starosti Jakub Horák, který stojí za úspěšnou kampaní Pirátů do Sněmovny, ale i méně úspěšnou kampaní Mirka Topolánka do prezidentských voleb.

„Dneškem startujeme kampaň. Je to technooptimistická vize, s jakou jde koalice do volebního klání. Kampaň bude optimistická,” řekl na tiskové konferenci Horák.

Koalice dále jedná o spolupráci i s lidovci. Problém je zde však podle Pospíšila v osobě Jana Čižinského. „Kdyby nebylo kauzy pana Čižinského, tak už ta dohoda mohla být uzavřena. V tuto chvíli pan Čižinský vystupuje jako vrcholný politik za KDU-ČSL,” uvedl Pospíšil s tím, že by mohlo být komplikací, pokud by značka KDU-ČSL figuroval na dvou kandidátkách.

Starosta Prahy 7, pražský zastupitel za Trojkoalici a poslanec KDU-ČSL kandiduje za hnutí Praha Sobě a v pondělí oznámil, že členství u lidovců pozastavil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám