Hlavní obsah

Otrávený agent Skripal měl mít tajnou schůzku v Praze

– Praha/Mnichov • Aktualizováno

Dvojitý agent Sergej Skripal, který se stal letos v březnu v Británii terčem útoku látkou typu novičok, byl v roce 2012 tajně v Praze. V Británii se navíc minimálně jednou setkal se zástupci českých bezpečnostních složek. V neděli to na svém webu napsal týdeník Respekt. Jeho zdroje se nicméně nedomnívají, že by atentát na Rusa nějak souvisel s jeho dřívější návštěvou českého hlavního města.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Sergej Skripal za mřížemi během soudního přelíčení v Moskvě v roce 2006. Tehdy byl odsouzen na 13 let za špionáž pro Velkou Británii.

Článek

Respekt tvrdí, že Skripal, kterého v roce 1995 naverbovala do svých služeb britská tajná služba MI6, měl v ruských tajných službách mnohem významnější pozici, než se uvádí. V první půlce 90. let vedl personální oddělení vojenské rozvědky GRU, takže měl prý vynikající přehled o rozmístění jejích agentů v Evropě a u části z nich znal jejich totožnost.

Poté, co se Skripal usadil v Británii, začal podle Respektu s MI6 spolupracovat na rozkrývání ruské agenturní sítě. „Za tím účelem pak také Britové umožnili setkání se Skripalem i bezpečnostním představitelům z partnerských zemí, s nimiž mají užší kooperaci - od devadesátých let mezi ně patří i Česko. Minimálně jednou - v roce 2012 - Skripal navštívil Prahu, a byť se tu zdržel jen krátce, byla údajně jeho cesta pro zdejší tajné služby přínosem,” tvrdí týdeník.

Novičok v Česku?

Británie označila za viníka útoku novičokem Rusko, které následně uvedlo, že jed mohl pocházet i z Česka. Prezident Miloš Zeman poté prohlásil, že podle zprávy, kterou mu dodala vojenská rozvědka, se novičok na území ČR v malém množství vyráběl a testoval. [celá zpráva]

Ministerstvo obrany v reakci na vyjádření prezidenta uvedlo, že látky typu nervového jedu novičok se v Česku syntetizují pro účely protichemické obrany, ale pouze v mikroskopickém množství. Obrana vyloučila, že by tyto látky mohly uniknout z laboratoří. Podle ministerstva zahraničí se v Česku netestovala tatáž látka, kterou byl otráven Skripal. [celá zpráva]

Otrava Skripala

Skripal a jeho dcera byli 4. března nalezeni v bezvědomí na lavičce v anglickém městě Salisbury. Vyšetřovatelé zjistili, že byli otráveni tekutou formou nervově paralytické látky typu novičok, která byla nanesena na vstupní dveře jejich domu. Podle britské vlády je za útok s největší pravděpodobností odpovědné Rusko. Moskva obvinění opakovaně odmítla.

Reklama

Výběr článků

Načítám