Hlavní obsah

Zeman jmenoval nové generály, dva důstojníky povýšit odmítl

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý na Pražském hradě jmenoval šest nových generálů. Povýšení se nedočkali dva uchazeči, jejichž jmenování generálem navrhla vláda, šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka a zástupce velitele pozemních sil Petr Procházka. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) nevyloučil, že jejich povýšení vláda znovu navrhne.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jmenování nových generálů na Pražské hradě.

Článek

Zeman povýšil ředitele národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha a šéfa pardubických krajských hasičů Miroslava Kvasničku. Povýšil také čtyři vojáky, generálmajory se stali brigádní generálové Jaromir Alan a Ivo Střecha. Brigádními generály byli jmenováni dva plukovníci Miroslav Hlaváč a Pavel Chovančík.

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman při příležitosti 73. výročí ukončení druhé světové války jmenoval na Pražském hradě generálem ředitele protidrogové centrály Jakuba Frydrycha.

Mezi povýšenými jsou i důstojníci se zkušenostmi ze zahraničních misí. Střecha působil v Kosovu, kde v letech 2003 až 2004 velel 4. československému kontingentu sil KFOR a v roce 2008 velel 1. kontingentu Armády ČR Provinčního rekonstrukčního týmu v mezinárodních silách ISAF. V letech 2016 až 2017 byl zástupcem velitele Pozemních sil.

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman při příležitosti 73. výročí ukončení druhé světové války povýšil 8. května 2018 na Pražském hradě generála Iva Střechu (vlevo) a jmenoval generálem Pavla Chovančíka.

Miroslav Hlaváč se účastnil misí v Iráku a v Bosně, v Kosovu v roce 2006 velel mnohonárodnímu úkolovému uskupení a v roce 2011 10. kontingentu Armády ČR Provinčního rekonstrukčního týmu v mezinárodních silách ISAF.

O tom, že Zeman nechce jmenovat šéfa BIS Michala Koudelku se spekulovalo už v pátek. Důvody Hrad nesdělil. Server aktualne.cz s odkazem na svůj zdroj uvedl, že důvodem je zpráva BIS o látce novičok na českém území. [celá zpráva]

Služba, kterou Zeman zaúkoloval, aby přítomnost látky v Česku prověřila, podle prezidenta konstatovala, že plyn testovaný v Česku není novičok. Ministerstvo obrany uvedlo, že látka se v Česku testovala, ovšem nevyráběla, jak tvrdil Zeman. Souvislost nejmenování Koudelky s kauzou odmítl prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Podle premiéra Andreje Babiše vláda generály s Zemanem předem nekonzultovala. "Nevím, asi nebyly dodrženy ty zvyklosti, to nebylo dopředu konzultováno," řekl Babiš na otázku, co mohlo prezidenta vést k tomu, že dva z navržených generály nejmenoval. "Další termín bude v říjnu, takže si myslím, že se k tomu vrátíme," dodal.

Navezl se do generála

Během krátkého projevu po jmenování generálů se Zeman navezl do jednoho ze stávajících generálů a kritizoval ho za to, že komentuje zahraniční politiku České republiky.

„V jednom jediném případě, který nebudu konkretizovat, jsem si všiml, že jeden z generálů má neodbytný pocit vyjadřovat se k zahraniční politice České republiky. Chtěl bych tedy upozornit, že zahraniční politika je věcí vlády, ministra zahraničí a v neposlední řadě i prezidenta republiky. Politizujících generálů bylo sice v dějinách několik, ale nikdo z nich nedopadl dobře,“ řekl Zeman.

Jméno generála, kterého se jeho slova týkala neřekl. Minulý týden se ke členství v NATO vyjadřoval v rozhovoru pro Právo generál a bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář.

Mimo jiné se vyjádřil k členství alianci: „Dnes není jiná alternativa než být součástí NATO. Je nutné se ptát: To se budeme bránit sami? Jako starý generál říkám, to nejde. Je naprosto zbytečné o tom diskutovat.” [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám