Hlavní obsah

Ministerstvo vybralo vojákům dodavatele příleb a bot

Armáda si pro vojáky zajistila na následující roky přílby a boty za více než miliardu korun. Helmy dodá společnost STV Group, obuv společnost Prabos. O zakázkách informovalo v úterý tiskové oddělení resortu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Už při nástupu do funkce jsem si jako jednu z hlavních priorit stanovila zajištění výstroje a balistické ochrany pro vojáky. Smlouvy na přílby a polní obuv jsou konkrétním příkladem,” uvedla ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO).

Přílby bude ministerstvo obrany vojákům a vojenským policistům nakupovat do roku 2020 od firmy STV Group. Do tendru se přihlásili čtyři zájemci, jako nejvýhodnější byla vybrána právě nabídka od této firmy.

„Oproti původnímu předpokladu, který činil až 20 tisíc korun za jednu balistickou přílbu, bude činit cena za jeden kus asi 8600 korun. Za takto výhodných podmínek bude možné pořídit výrazně více kusů, než bylo původně v plánu,” uvedl Petr Sýkora z tiskového oddělení resortu.

Rámcová smlouva za 435 miliónů korun s DPH bude uzavřena na období let 2018 až 2020.

Šlechtová také rozhodla o uzavření rámcové smlouvy na období let 2018 až 2021 se společností Prabos. Ta vojákům bude dodávat několik typů polní obuvi. Půjde mimo jiné o obuv lehkou i zimní, do pouště nebo o obuv pro výkonné letce. Cena, kterou stát zaplatí, by měla být maximálně 600 miliónů korun s DPH.

Oprava budovy VHÚ na Vítkově

Ministerské kolegium podle Sýkory odsouhlasilo i výběr firmy, která bude rekonstruovat Vojenský historický ústav (VHÚ).

„Vítězem výběrového řízení se ze čtyř uchazečů stala s nejvýhodnější nabídkou (598 miliónů korun bez DPH) společnost Metrostav. Práce by měly být ukončeny v roce 2020,” uvedl Sýkora. Během oprav budovy budou podle dřívějších plánů rozšířeny výstavní prostory, zastřešeno bude třeba nádvoří muzea a zpřístupněno bude rozsáhlé podzemí či bývalé depozitáře.

Budova, ve které sídlí VHÚ, byla postavena téměř před 90 lety. O nutnosti její rekonstrukce se mluví řadu let. Během opravy bude vytvořen třeba nový vchod, který povede do suterénu muzea. Vznikne v místech, kde byl dosud na podstavci umístěn tank T-34. Muzejní sbírky byly z Vítkova loni převezeny do muzea v Lešanech.

Reklama

Výběr článků

Načítám