Hlavní obsah

Ministry obětované na oltář vlády s ČSSD chce Babiš udržet ve státní správě

Novinky, jas

Ministři za hnutí ANO, kteří budou muset uvolnit v kabinetu Andreje Babiše v demisi své posty kandidátům ČSSD, by měli zůstat ve státní správě. Babiš to uvedl po pondělním jednání vlády. Hnutí ANO bude se sociálními demokraty pokračovat v koaličním vyjednávání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Richard Brabec, Andrej Babiš a Martin Stropnický (všichni ANO)

Článek

„Určitě to chci řešit, protože si těch lidí vážím a myslím si, že jsou to odborníci,” uvedl Babiš s tím, že se mu nezamlouvá systém politických náměstků.

Nynější ministři by nicméně měli zůstat ve státní správě, „aby pomáhali s těmi projekty”. „Já si představuji, že ta nová vláda bude jeden tým,” zopakoval Babiš svou vizi o kabinetu prostém „politikaření a resortismu”.

ANO minulý týden předložilo ČSSD nabídku na pět křesel ve vládě. Sociální demokraté by tak měli řídit vnitro, ministerstvo práce a sociálních věcí, kulturu a zemědělství. Ve hře je rovněž jeden z resortů – ministerstvo obrany či ministerstvo zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Martin Stropnický a ministryně obrany Karla Šlechtová

Bez práce by se tak rázem ocitli nynější ministři Lubomír Metnar (vnitro), Jaroslava Němcová (práce a sociální věci), Ilja Šmíd (kultura) a Jiří Milek (zemědělství) a rovněž jeden z dvojice Karla Šlechtová (obrana) a Martin Stropnický (zahraničí).

Zatímco Metnar, který před příchodem na vnitro působil na manažerském postu ve strojírenských Vítkovicích, již avizoval, že by se vrátil tam, o budoucnosti ostatních „ohrožených” ministrů se dalo pouze spekulovat, stejně jako o tom, kdo nahradí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Ten již dříve oznámil svůj návrat k advokacii. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám