Hlavní obsah

Vojtěch Filip obhájil křeslo předsedy KSČM, vedení strany opustí Dolejš

Novinky, ČTK, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Na mimořádném sobotním sjezdu v Nymburku byl zvolen předsedou komunistů Vojtěch Filip. Vítězství to nicméně bylo poměrně těsné, staronový předseda totiž ve druhém kole volby získal 165 hlasů. Jeho soupeř Josef Skála jich měl 143. Celkem bylo odevzdáno 308 platných hlasů. Křeslo prvního místopředsedy obhájil Petr Šimůnek, vedení komunistické strany opustí Jiří Dolejš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip na sjezdu strany

Článek

Filip po zvolení poděkoval delegátům. Sám by si na posty místopředsedů přál svou vyzyvatelku Kateřinu Konečnou, lídra na Vyškovsku Filipa Zachariáše a poslance Miloslavu Vostrou a Stanislava Grospiče.

Filip: Máme mandát k jednání o vládě ve trojici

Sjezd by se podle Filipa měl vyjádřit i k vyjednávání o vládě. „Mandát bude jasný až podle usnesení. Jsme připraveni na jednání v příštím týdnu ve trojici,” řekl na tiskové konferenci po zvolení Filip a dodal, že kolaps prvního kola jednání nastal proto, že na jednání nebyli komunisté přítomni.

Jaké bude vyznění sjezdu směrem k podpoře vlády, Filip neřekl. „Zatím máme mandát, abychom o tom jednali. Závěr bude podle toho, nakolik budeme spokojení s programovou shodou a s osobami, kteří budou nominováni na funkce ministrů,” dodal Filip.

Problém má podle svých slov s fungováním ministerstva průmyslu a obchodu, obrany a zahraničí. Dřív kritizoval například i ministerstvo zdravotnictví.

Strana nemůže upadnou do chaosu

Ve svém úvodním projevu Filip řekl, že „strana nemůže upadnout do chaosu a musí přijmout výzvu doby”.

Skála, který představuje radikálnější křídlo KSČM, doufá, že delegáty přesvědčí, aby vyjednávání o vládě KSČM vedla více cestou veřejného dialogu. Lidé se podle něho musí dozvědět, co KSČM po ANO žádá. "Musíme se opřít o většinové veřejné mínění a touto cestou tlačit na vítěze voleb," uvedl.

Filip na začátku sjezdu dále připomněl, že KSČM má za sebou v posledních sněmovních volbách 2017 historicky nejhorší výsledek, kdy dosáhla jen 7,76 procent. „Program nám přejaly jiné politické strany a některé přímo program kradly,“ pokračoval současný předseda.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Místopředseda KSČM Josef Skála vystoupil 21. dubna 2018 v Nymburce na mimořádném sjezdu strany.

Filip také zdůraznil, že se osobně zasazuje o jednání s hnutím ANO o podpoře vlády. „Považuji to za krok tím správným směrem. Naše pasivita by vedla jen k tomu, že budeme stát v opozici vedle ODS, TOP 09 nebo Pirátů, kteří v minulosti devastovali tuto zemi,” kritizoval další parlamentní strany Filip.

„Máme po 28 letech příležitost zabývat se tím, jestli prosadíme něco z našeho politického programu,“ řekl v projevu Filip, a snažil se tak delegáty přesvědčit, že strana pod jeho vedením prosperuje. [celá zpráva]

Na sjezdu KSČM vystoupil i prezident Miloš Zeman. Delegáty poučoval o historii, vyjádřil přání, aby svět šel nalevo a poradil jim, aby si ve vyjednávání o vládě nekladli přemrštěné podmínky. [celá zpráva]

Konečná: Okamura nás nebude poučovat

Místopředsedkyní KSČM bude nově europoslankyně Kateřina Konečná. Dalšími místopředsedy strany se stali Stanislav Grospič a Václav Ort.

Konečná se v sobotu ucházela nejprve o post předsedkyně KSČM, která v prvním kole získala která získala 79 hlasů. „Je to pro mě nečekané. To, že ta vize je pro osmdesát delegátů zajímavá, je pro mě vlastně strašně moc. Je to pro mě vlastně vítězství,“ řekla Novinkám Konečná s tím, že si je vědomá, že nevýhodou pro ni mohlo být i to, že je europoslankyní a není pravidelně v České republice.

Problém volebního neúspěchu strany byl podle ní to, že strana nedokáže dostatečně prosadit svůj program. „My máme super program, ale ve chvíli, kdy nám předseda SPD náš program defacto vykřičí půl roku před volbami jako novinku, tak je něco špatně. Okamura nás nebude poučovat o tom, jak navrhovat zákon,“ doplnila Konečná a dodala, že KSČM navrhovala referendum osmkrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám