Hlavní obsah

Pandury poškozené při nehodě s fabií budou opravené už letos, tvrdí firma

Novinky, hro

Čtveřici obrněných armádních vozidel Pandur, která byla poškozena při nehodě v roce 2016, bude mít armáda mnohem dřív, než se původně uvádělo. Nejzazší termín oprav je únor 2019, ale je možné, že se stihnou ještě letos, uvedla ve čtvrtek v tiskové zprávě firma Tatra Defence Vehicle. Ta má opravy poškozených obrněnců na starosti. Server iRozhlas.cz ve středu uvedl, že opravy potrvají do konce roku 2019.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obrněný transportér Pandur

Článek

„Společnost Tatra Defence Vehicle (TDV) podle uzavřené zakázky od ministerstva obrany opraví poškozená obrněné vozidla Pandur nejpozději do 5. února 2019. (...) TDV ovšem usiluje o to, aby česká armáda dostala všechna čtyři vozidla už do konce tohoto roku,” uvedla v tiskové zprávě firma, která spadá pod holding Czechoslovak Group miliardáře Jaroslava Strnada.

Reagovala tím na informace serveru iRozhlas.cz, který ve středu s odkazem na ministerstvo obrany uvedl, že opravy potrvají do konce příštího roku. U transportérů je nutné podle obrany vyměnit jejich korby, na nichž byly odhaleny defekty, které by mohly mít vliv na bojovou hodnotu vozidel. [celá zpráva]

Foto: Pavel Karban, Právo

Prvních sedm koreb transportérů jsou v halách novojičínského VOP 025 již od roku 2007. Pak ale vláda kontrakt na Pandury zrušila a podnik přestal na obrněných vozech pracovat.

TDV tvrdí, že rozsah nutných oprav ministerstvo schválilo až letos 5. března. „Ve stejné době zadalo zakázku na jejich opravu společnosti TDV, ve které je obsažen závazný termín dodání všech čtyř opravených vozidel nejpozději do 5. února 2019. Oprava vozidel tedy bude trvat maximálně 11 měsíců,” dodala společnost. Korba podle ní bude vyměněna jen u tří ze čtyř vozidel.

Mluvčí armády Vlastimila Cyprisová dlouhou lhůtu oprav hájila ve středu právě s odkazem na externího dodavatele, tedy TDV. To, že by stroje ve službách armády chyběly tak dlouho, prý navíc není problém.

Celkem pět pandurů a osobní auto Škoda Fabia v Táboře-Čekanicích havarovaly 4. listopadu 2016. Zraněno bylo podle tehdejších informací 11 vojáků, žena a dítě. Vyšetřování nehody skončilo konstatováním, že srážka byla přestupkem a hlavní příčinou nehody bylo nedodržení dostatečné bezpečnostní vzdálenosti mezi vozidly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám