Hlavní obsah

Ochránci varují před likvidací vlků na Broumovsku, po níž volají někteří farmáři

Kampaň, kterou někteří farmáři na Broumovsku rozjeli proti vlkům vyskytujícím se v regionu, ohrožuje podle ochranářů celou vlčí smečku. Dokladují to inzerátem, který se v zimě objevil a v němž je poptávána ochrana před vlky „jakýmkoliv způsobem”. V jiných oblastech přitom soužití s divokými šelmami podobné problémy nezpůsobuje.

Foto: Právo

Vlk obecný

Článek

„V posledních měsících jsme svědky aktivit několika osob, které chtějí prosadit vystřílení vlků na Broumovsku. Mezi tyto aktivity patří nejen žaloba na stát, ale i dezinformační kampaň ve sdělovacích prostředcích a na sociálních sítích,” řekl Jiří Beneš z Hnutí Duha. To podle něj nemá v jiných částech republiky, kde se vlci také vyskytují, obdoby.

Na Broumovsku žije nejméně pět vlků. V oblasti se usadili po více než 200 letech před třemi lety a dosud zadávili desítky ovcí a koz. Někteří chovatelé si stěžují, že náhrady státu za usmrcená domácí zvířata jsou nedostatečné.

Foto: Hnutí Duha

Snímky mladých vlčat z Broumovska, jak je pořídily instalované fotopasti.

Chovatel Jaroslav Leplt si podal v regionálních novinách inzerát přibližně v tomto znění: „Hledám někoho, kdo mi ochrání zvířata před vlky jakýmkoliv způsobem, pomoc CHKO nepotřebuji”. Nyní Leplt řekl, že CHKO nechrání chovatele, ale vlky. „Takže jsem si to zařídil a tu ochranu už mám. Nechci se k tomu vyjadřovat, už jsem byl kvůli tomu u výslechu na kriminálce,” řekl chovatel. Chovatelé hlásí škody Správě CHKO Broumovsko.

Několik farmářů z Broumovska se také u soudu domáhá toho, aby ministerstvo životního prostředí připravilo návrh změny zákona o ochraně přírody a krajiny tak, aby existovala legální možnost „přímé ochrany před škodami způsobenými vlkem obecným”. Na Broumovsku chtějí, aby s ohledem na husté osídlení byl jejich výskyt „omezen absolutně”. Podle farmářů tam vlci ohrožují zdraví a majetek obyvatel. V březnu soud jejich žalobu zamítl, rozsudek ještě není pravomocný. [celá zpráva]

Ochranáři upozorňují, že za všemi útoky na hospodářská zvířata nemusí stát vlci. Fotopasti v místech, kde se vlci pohybují, potvrdily i přítomnost velkých toulavých psů.

Tvrzení vs realita

Ochranáři za příklad „dezinformační kampaně” uvádějí i nedávný případ vlčího útoku na čtyři telata u Adršpachu.

Foto: Lukáš Krecbach

Tele, které na Broumovsku roztrhali vlci.

„Na základě poznatků z novinových a televizních reportáží vzniklých k tomuto případu se vše jeví jasně: Vlci bez problémů překonávají oplocení, které ochranáři doporučují jako účinnou ochranu. Realita je ovšem tomuto tvrzení na míle vzdálená. Telata se v době útoku nenacházela za oplocením s elektřinou, nýbrž v ohradě tvořené pouze dvěma vodivými dráty,” řekl Beneš.

Reklama

Související témata:

Související články

Vlci na Šumavě napadli během noci 29 ovcí

Devětadvacet ovcí napadli o víkendu na Knížecích Pláních na Borovoladsku vlci. Podle Správy Šumavského národního parku útočil pár šelem, který zavítal na...

Vlci na Frýdlantsku roztrhali 36 ovcí

Čtyři dospělé ovce a dvaatřicet jehňat roztrhali vlci v Jizerských horách. Stádo ovcí a jednoho berana napadli na uzavřené pastvině u obce Jindřichovice pod...

Výběr článků

Načítám