Hlavní obsah

Murín skončí v čele GIBS

Aktualizováno

Michal Murín se rozhodl skončit v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Na svých webových stránkách o tom informovala inspekce. Murín byl v minulých dnech hospitalizován kvůli zdravotním problémům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel GIBS Michal Murín

Článek

Pětapadesátiletý Murín se rozhodl odejít do civilu ke konci dubna. Konec v čele inspekce zvažoval kvůli zdravotnímu stavu a sporům s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), který tlačil na jeho odchod. [celá zpráva]

Murín v pondělí Právu sdělil, že byl propuštěn z nemocnice a zůstává v pracovní neschopnosti.

V rezignačním dopise, který GIBS zveřejnila, Murín připomněl, že má za sebou 36 let služby u policie.

Nechce dát příčinu ke zpochybnění práce inspekce

„Ačkoli jsem se nedopustil ničeho nezákonného ani neetického, obávám se, že mé setrvání v čele GIBS by mohlo zavdat příčinu k nedůvodnému zpochybňování výsledků její práce, především ze strany obou vrchních státních zástupců a nejvyššího státního zástupce,” uvedl s tím, že nastalá situace, která se kolem něj vyvinula, mu nedovoluje pokračovat v čele útvaru.

„Nechci zavdávat příčinu k jakýmkoliv útokům na GIBS,” zdůraznil.

Babiš: Nemá mou důvěru 

Babiš svůj tlak na Murínův odchod zdůvodnil tím, že šéf GIBS ztratil jeho důvěru. Považuje ho za bezpečnostní riziko a ohrožení demokracie. Vychází prý ze zprávy nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Co konkrétně je Murínovi vytýkáno, premiér nesdělil. Při jednání bezpečnostního výboru Sněmovny řekl, že „Murín podvedl vládu”. Šéf GIBS před výborem vypovídal v březnu, protože zákonodárci chtěli situaci vysvětlit. Zopakoval, že Babiš tlačí na jeho odchod.

Babiš podle České televize  v reakci na Murínovo rozhodnutí uvedl, že nový šéf GIBS vzejde z výběrového řízení. Dočasným vedením inspekce pravděpodobně pověří někoho ze současných pracovníků.

Murín momentálně čelí kázeňskému řízení, které je s ním vedeno kvůli přestupku. Jeho cílem má být dočasné zproštění služby.

Murín vede GIBS od prosince 2015, kdy ve funkci vystřídal Ivana Bílka. Ten rezignoval po vypuknutí olomoucké korupční kauzy Vidkun, která se týkala podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám