Hlavní obsah

Útok na Sýrii byl „kaubojský” projekt, Západ Střední východ rozvrtal, prohlásil Zeman

Aktualizováno

Ozbrojený útok na jakoukoli zemi může být proveden pouze se souhlasem Rady bezpečnosti OSN. Podle prezidenta Miloše Zemana šlo v případě sobotního spojeneckého útoku na Sýrii o „kaubojský” projekt, který byl špatný. Zeman to v neděli řekl v Pressklubu na Frekvenci 1.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Zastávám jednoznačný názor, že ozbrojený útok na jakoukoli zemi může být proveden pouze s mandátem, nebo souhlasem Rady bezpečnosti OSN. Jediná výjimka je, když se jedná o islámské teroristy, jako je tomu například v Afghánistánu. To samozřejmě není případ Sýrie, protože tam za prvé islámští radikálové bojují proti prezidentovi Asadovi a za druhé už jsou vytlačeni do kouta, tak nemají valnější význam,” prohlásil Zeman.

„Do Sýrie se začínají vracet první uprchlíci, což je pozitivní zpráva. Pokud nějaký „kaubojský“ projekt tuto pozitivní zprávu mírně řečeno brzdí, tak je to samozřejmě chyba,” dodal.

Západ Východ rozvrtal

„Západ neuvěřitelně rozvrtal Střední východ. Začněme vstupem do Iráku s tvrzením, že jsou tam zbraně hromadného ničení. Žádné se tam nenašly,“ uvedl Zeman. „Chtěl bych ocenit svého předchůdce Václava Klause, který už tehdy říkal, že ten útok je nesmyslný. Místo toho, abychom se z toho nesmyslu poučili, udělali jsme druhý nesmysl, a ten se jmenuje Libye,” dodal Zeman.

„Inteligent udělá jednu chybu a pak ji neopakuje, člověk s průměrnou inteligencí, spíše debilitou, udělá dvě chyby za sebou. A co říci o těch, kdo udělají tutéž chybu třikrát? Abych se vyhnul nějaké mezinárodní žalobě, budu pouze konstatovat, že je to hloupost,“ řekl.

K nedělnímu jednání s premiérem v demisi Andrejem Babišem, který v sobotu uvedl, že útok na Sýrii byl nevyhnutelný, Zeman sdělil, že mu Babiš vysvětlil, že chtěl být solidární se svými dvěma ministry. Ti podle Zemana „málem organizovali tiskové konference, jak milují útok na Sýrii”. „Já bych těm ministrům chtěl vzkázat, jste, alespoň zatím, ministři vlády České republiky, nikoli vlády Spojených států, nebo Británie, nebo Francie,” prohlásil Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám