Hlavní obsah

Rozhodli jste, že budete podporovat šmejdy ve směnárnách, vmetl ANO a SPD Bartošek

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Už nějakou dobu se mluví o tom, jak směnárny v centru Prahy šidí a okrádají turisty. Za euro dostanou třeba 15 korun. Takovým praktikám chtělo zabránit hnutí STAN. Přichystalo novelu zákona o směnárenské činnosti, která by měla turistům pomoci. Jenže poslanci ANO a SPD návrhu nedali žádnou šanci a zamítli ho rovnou v prvním čtení. Šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek jim vzápětí vmetl, že podporují šmejdy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Starostové chtěli, aby lidé měli možnost odstoupit od smlouvy o směně peněz do dvou hodin po jejím uskutečnění. „Máme tady směnárny, kde jsme v posledních letech opakovaně zaznamenali podvody na turistech,“ poznamenal jeden z předkladatelů Vít Rakušan. Podle něj to poškozuje dobré jméno České republiky a Prahy.

Jenže proti návrhu se ve Sněmovně postavilo hnutí ANO, které prý předloží vlastní vládní novelu. Kvůli tomu prý nepodpoří návrh Starostů. A k ANO se přidalo i SPD. Společnými hlasy protlačili zamítnutí novely už v prvním čtení.

Vzácná shoda pravice a komunistů

To pobouřilo poslance napříč spektrem, kupodivu se shodli představitelé STAN, ODS, KDU-ČSL i komunisté.

„Svým hlasováním jste se rozhodli, že budete podporovat šmejdy,” kritizoval ANO a SPD šéf lidoveckých poslanců Bartošek.

„Rozmáhá se poměrně podivná praktika, že někomu se návrh pustí do druhého čtení a někomu se nepustí ani přesto, že ten návrh je racionální. Pro mě je podstatné, co navrhoval, ne kdo to navrhoval,” prohlásil šéf KSČM Vojtěch Filip.

Vláda prý chystá vlastní novelu

Menšinová vláda ANO k předloze v polovině března zaujala negativní stanovisko. Argumentovala tím, že předloha není kvalitně zpracovaná. Kabinet chce prý předložit vlastní novelu zákona o směnárenské činnosti, která má také více chránit klienty.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) prohlásila, že 23. března skončilo mezirezortní připomínkové řízení a že do konce dubna odejde na vládu komplexní novela, která má šizení směnáren řešit. Podle ní by předloha mohla být ve Sněmovně v polovině května.

Někteří opoziční poslanci však zdůraznili, že vláda je v demisi a kdoví, jak bude příští kabinet vypadat.

„Poslouchat od vlády, co je v demisi, sliby, co tady bude a nebude...” kroutil hlavou Marek Benda z ODS. „Brojit proti poslaneckým návrhům, protože vláda něco připraví, to mi přijde neuctivé,” dodal.

„Slibuje se komplexní a vládní řešení, což zní jako zaklínadlo abrakadabra. Jsou tady poslanecké iniciativy. Nebylo by lepší nechat poslanecký návrh, dokud to ta vláda neudělá?” podotkl Jiří Dolejš (KSČM).

Jde o zlepšení pověsti Prahy, hájil Rakušan

„My jsme přišli s jednoduchým pozměňovacím návrhem jinak funkčního zákona. Umožňuje do dvou hodin reklamovat transakci. Je to řešení, které je doporučované samotnými směnárníky, kteří chtějí, aby nepoctiví byli postihovaní a obraz ČR se zlepšil,“ řekl Rakušan.

Podle něj i takový detail může zlepšit pověst Prahy a turisté budou do České republiky rádi jezdit. „V situaci, kdy příjmy z cestovního ruchu dosáhly v roce 2015 až 108 miliard korun, je v zájmu hlavního města i ČR cestovní ruch podporovat,“ stojí v důvodové zprávě.

Návrh na plénu hájil předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Podle něj jde správným směrem. Okrádání turistů označil za stejnou věc, jako když si šmejdi

– což je výraz, který se vžil pro obchodníky využívající při prodejních akcích nátlak a jiné nekalé praktiky – berou za cíl dezorientované seniory.

„Přijde Japonka do směnárny, dostane za jedno euro 15 korun. A pak se diví, když odejde od okýnka. Vrtá jí hlavou, co se stalo, za dvě minuty se vrátí k okýnku, ale peníze jí už nikdo nevrátí,” uvedl Michálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám