Hlavní obsah

Ruský velvyslanec obvinění s jedem novičok nevysvětlil

Právo, Novinky, jas, tin
Aktualizováno

Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO) ve středu zopakoval, že Česká republika nemá nic společného s jedem novičok, který byl ve Velké Británii použit k pokusu o otravu bývalého ruského agenta. Ruský velvyslanec, který byl ve středu pozván na ministerstvo, aby vysvětlil slova o tom, že látka mohla pocházet z ČR, prý žádné důkazy nepředložil.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Článek

S velvyslancem Alexandrem Zmejevským jednal podle Stropnického náměstek Ivo Šrámek. „Musíme se důrazně ohradit vůči tvrzení, že jsme byli označeni za původce té látky. Je to naprosto absurdní, mimo realitu,“ řekl ministr novinářům.

Ambasador prý zopakoval, že se v ČR „pracuje s chemickými látkami”, což je pro ruskou stranu důvod k tvrzení, že novičok mohl pocházet z Česka. Stejně Rusové ukázali rovněž na Slovensko, Švédsko a Británii.

Tvrzení, že Česká republika je mezi zeměmi, které pracovaly na vývoji armádního jedu novičok, se objevil i ve středečním oficiálním dokumentu ruského ministerstva zahraničí, který úřad podle vlastního oznámení předal všem cizím velvyslanectvím v Moskvě.

„Je zapotřebí objasnit, proč v ‚případu Skripalových‘ obvinili absolutně neodůvodněně Rusko, když vývoj (látky) pod západním kódovým označením ‚novičok‘ probíhal ve Velké Británii, USA, Švédsku a České republice. Výsledky, jichž tyto země při vytváření nových otravných látek tohoto typu dosáhly, jsou uvedeny ve víc než 200 otevřených zdrojích zemí NATO,“ píše se v dokumentu.

Česká diplomacie se proti tvrzení ohradila, středeční pozvání velvyslance bylo dalším krokem v diplomatickém tlaku. Podle ministra je nicméně důležité, že jednání pokračují.

„Zdůraznili jsme, že jde o urážlivá, naprosto nepodložená tvrzení, která jsou zcela v rozporu s oboustranným zájmem na vzájemné spolupráci,” uvedl resort ve středu ve vydaném komuniké. Pokud Rusko nezačne spolupracovat na vyšetření celé záležitosti, může to mít podle Černínského paláce dopady na jeho vztahy s EU.

Postup EU musí být jednotný

Stropnický nechtěl spekulovat, jestli by měla Česká republika jednat podobně jako Británie a vypovědět ruského velvyslance, vyzval však evropské státy k jednotnému postupu.

„Křiklounství je špatná cesta, náš postoj musí být důrazný a klidný. Nemluvme hned o vypovídání, ale o společné reakci, která by se týkala všech členských států,“ apeloval.

Novičok byl použit počátkem března v britském městě Salisbury k pokusu o otravu dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Oba zůstávají ve vážném stavu. Britové obvinili z odpovědnosti za otravu Rusko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám