Hlavní obsah

Zima se drží pevně. Trochu se oteplí až o víkendu

Přestože nás tento týden čeká nástup astronomického jara, počasí tomu odpovídat nebude. Arktické proudění bude slábnout jen pozvolna a teplot alespoň trochu připomínajících jaro se dočkáme až o víkendu. Novinkám to v pondělí řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Včerejší průměrná teplota v Praze činila -5,2, dlouhodobý průměr je přitom pět nad nulou, takže jsme 10 stupňů pod normálem,“ uvedla Honsová a připomněla, že v roce 2004 jsme už touto dobou měli teploty kolem 21 stupňů.

Současný vpád arktického vzduchu má přitom stejný původ jako třeskuté holomrazy z přelomu února a března. Jde stále o tutéž poruchu polárního víru, což je tlaková níže, která normálně udržuje chladné počasí v polárních oblastech. Kvůli oteplení ve stratosféře se tento vír rozdělil, a umožnil tak studenému proudu vzduchu dostat se přes Skandinávii a Rusko dál do Evropy.

V pondělí bude polojasno nebo skoro jasno, během dne až oblačno nebo zataženo, ojediněle se sněhovými přeháňkami. Teploty vystoupí nejvýše na -4 stupně až 0, na jihu Moravy zaznamenají dva stupně nad nulou.

„V úterý v 17:15 začíná astronomické jaro. Slunce vstoupí do znamení Berana a čeká nás jarní rovnodennost,“ upozornila Honsová s tím, že počasí tomu ale nasvědčovat moc nebude. Ráno teploty klesnou na -4 až -8 stupňů, na severozápadě a západě až na -10. Přes den se oteplí maximálně na -1 až +3. Oblačnost bude proměnlivá, vyskytnou se slabé sněhové přeháňky.

Ve středu se očekává oblačno, přechodně polojasno s občasnou sněhovou přeháňkou, zejména v horských oblastech. Ráno se opět ochladí na -4 až -8, denní maxima se budou pohybovat mezi 0 až +4 stupni.

Hodně podobný bude čtvrtek, zpočátku dne bude přechodně i polojasno, ale pak spíš zataženo s občasným sněžením, které se bude v nejnižších polohách měnit na déšť se sněhem. Řidiči si proto budou muset dát pozor na náledí. Ráno bude opět studené s teplotami mezi -4 až -8 stupni, maxima vystoupí na 2 až 6 stupňů nad bodem mrazu.

Pátek odstartuje náledím, bude převládat velká oblačnost s četným deštěm, od 500 metrů budou srážky sněhové. Ráno klesnou teploty na -1 až -5 stupňů, odpoledne vystoupí na +4 až +8 stupňů.

O víkendu se nad české území nasune výběžek vyššího tlaku vzduchu, ale zároveň už začne proudit teplejší vzduch od jihozápadu. Obě víkendová rána ale budou stále mrazivá s teplotami mezi 0 až -4 stupni. Po ránu se mohou vytvářet mlhy. Denní maxima už jsou ale optimističtější, v sobotu ukážou teploměry 5 až 9 stupňů, v neděli pak 6 až 10.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám