Hlavní obsah

Stropnický i Šlechtová odmítli, že jed novičok mohl pocházet z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministři zahraničí Martin Stropnický i obrany Karla Šlechtová (oba ministři v demisi ANO) se ohradili proti sobotnímu tvrzení ruského ministerstva zahraničí, že smrtící látka novičok, kterým byl otráven dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija, mohla pocházet z ČR. Stropnický to označil za standardní způsob, jak manipulovat informace ve veřejném prostoru. Šlechtová zdůraznila, že Česká republika striktně dodržuje mezinárodní úmluvu o zákazu, vývoji, výrobě a šíření chemických látek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO)

Článek

„Musím to nařčení nebo indikaci k České republice rezolutně odmítnout. Je to klasická ukázka, jak odvést pozornost od těch poznatků, co zjistili ve Velké Británii. ČR dodržuje všechny dohody a já můžu garantovat, že na našem území se žádné takové zbraně nenacházejí. Máme schopné chemiky, ale to jsou analytici,“ řekl Stropnický.

Podle něj to není zrovna přátelské gesto. „Byli jsme zemí, která ten útok mezi prvními odsoudila. Nechci naskakovat na zprávu, kterou už dva nebo tři dny předem měl web Sputnik a teď to převzalo ministerstvo zahraničí. Je to klasický způsob nadhodit do informačního prostoru nedoložitelnou tezi a čekat na reakci,“ dodal ministr zahraničí.

Kauzu už řeší BIS

„Rozhodně odmítám takové absurdní obvinění. Česká republika je od 90. let signatářem mezinárodní úmluvy o zákazu, vývoji, výrobě a šíření chemických zbraní a striktně ji dodržuje. Náš liberecký 31. pluk chemiků se zabývá výhradně ochranou proti těmto látkám,“ uvedla pro Právo Šlechtová.

Celou kauzou se už zabývá také Bezpečnostní informační služba (BIS). „Informace z Ruska intenzivně prověřujeme a naše informace okamžitě předáváme zákonným adresátům,“ řekl Právu mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v sobotu v televizi Rossija 24 řekla, že nejpravděpodobnějším zdrojem smrtící látky typu Novičok je Česká republika, Slovensko, Británie nebo Švédsko. Jmenované země podle ní od konce 90. let provádějí "intenzivní výzkum látek z projektu novičok". Podle dosavadních informací se paralyzující látka novičok vyvíjela na území bývalého Sovětského svazu. [celá zpráva]

Slovensko útok odsuzuje

Mluvčí slovenského ministerstva zahraničních věcí Peter Susko Novinkám řekl, že Slovensko útok na Skripala odsuzuje. „Kategoricky odmítáme, že by Slovenská republika měla s útokem cokoli společného. Rozhodně odmítáme, aby Slovensko bylo jakkoli spojováno s chemickými zbraněmi – ať už 4. generace nebo jinými – a jejich použitím,“ dodal Susko.

Reklama

Výběr článků

Načítám