Hlavní obsah

Krkonoše od rána bičuje vánice. Hrozí bílá tma

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krkonoše od sobotního rána bičuje vichr provázený silnou chumelenicí. Rtuť teploměru spadla v krkonošských střediscích na minus 14 stupňů. Viditelnost někde snižuje tzv. bílá tma. Zima v nejvyšších českých horách rozhodně neřekla poslední slovo. Jaro se zdá být zatím v nedohlednu.

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh zasypal KrkonošeVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Zima po krátkém oteplení z minulého týdne, kdy denní teploty po třeskutých mrazech vylétly vysoko nad nulu, paradoxně udeřila s koncem jarních prázdnin.

„Rychlost větru v poryvech přesahuje osmdesát kilometrů v hodině. Teplota se pohybuje okolo minus sedmnácti stupňů,“ informovali z polské observatoře na 1 603 metry vysoké Sněžce. Rychlost větru v horských střediscích dosahuje odhadem čtyřiceti kilometrů v hodině. Horní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na nejvyšší českou horu, museli lanovkáři pro silný vítr zastavit. Lanovka jezdí pouze na Růžovou horu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V Krkonoších v sobotu hustě sněžilo.

Chumelit začalo během páteční noci. Sobotní dopoledne napadlo až patnáct centimetrů nového sněhu. „Počítám, že do večera připadne minimálně dalších deset,“ míní ředitel skiareálu SKIMU v Horní Malé Úpě Martin Buček.

Hřebeny Krkonoš pokrývá 130 centimetrů sněhu. Hřebenové túry ztěžuje vánice. „Turisté by se před hřebenovými túrami měli zprvu seznámit s aktuální povětrnostní situací,“ doporučuje náčelník krkonošské Horské služby Pavel Jirsa.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V Krkonoších v sobotu hustě sněžilo.

Silnice zhruba od pěti set metrů nad mořem pokrývá kluzká vrstva ujetého sněhu. Posyp okamžitě překrývá další sníh. Silničářům nezbývá než vozovky alespoň kyvadlově pluhovat. Místy se tvoří sněhové jazyky. Jízda po sněhové krustě vyžaduje maximální opatrnost a náležitou zimní výbavu. Viditelnost někde snižuje tzv. bílá tma. Řidiči se místy neobejdou bez sněhových řetězů.

Počasí komplikuje sobotní odjezdy stovek prázdninových rekreantů. Komunikace do krkonošských středisek zatím zůstávají průjezdné.

Sněhový poprašek napadl také v níže položených oblastech Královéhradeckého, Pardubického a Libereckého kraje, kde se teploty pohybují okolo minus pěti stupňů. Sníh leží na silnicích Orlických a Jizerských hor.

Reklama

Výběr článků

Načítám