Hlavní obsah

ANO se s komunisty neshodne v zahraniční politice a daních

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) rozjíždí další kolečko jednání o nové vládě. Ve čtvrtek se postupně setkává se zástupci KSČM, SPD, ČSSD i ODS. S komunisty má hnutí rozdílný názor na zahraniční politiku, bezpečnostní otázky i daňový systém.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip a tehdejší ministr financí Andrej Babiš v pořadu České televize Otázky Václava Moravce v roce 2016.

Článek

První dopolední jednání proběhlo s KSČM. „Zbývá nám otázka zahraniční politiky, bezpečnostní otázky a drobnosti v oblasti financí,“ řekl po jednání předseda KSČM Vojtěch Filip k tomu, na čem se s hnutím ANO neshodli.

Potvrdil, že KSČM je připravená vládu hnutí ANO podpořit. „Jde o toleranci s případnou účastí ČSSD ve vládě,” řekl Filip. Tolerance je podle něj podmíněná třeba otázkou postojů v zahraniční politice ve vztahu k OSN, EU či NATO.

„Nejednáme o účasti na vládě, ale můžeme jednat pouze o toleranci, pokud budou splněny naše programové priority, což se zdá, že by se mohlo podařit,” doplnil místopředseda Pavel Kováčik.

Problém komunisté vidí i v pohledu na obecné referendum. „Zjišťujeme, že názor politiků se výrazně odlišuje od názoru občanů,” dodal předseda Filip.

O tom, zda vládu komunisté podpoří nakonec ale bude muset rozhodnout výkonný a ústřední výbor KSČM. Problémem může být postoj Babiše ve vztahu komunistů k rezignaci člena KSČM Zdeňka Ondráčka z pozice předsedy komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Považujeme to za vyřešenou věc,” uvedl Kováčik a dodal, že zatím nebudou za post požadovat žádný ústupek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám