Hlavní obsah

Nepřijatelný útok na svobodu slova, kritizovali politici Zemanův projev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Část politiků se během projevu prezidenta Miloše Zemana zvedla a odešla. Vyjádřili tak svůj nesouhlas se slovy prezidenta, který útočil na svobodu slova a nezávislost veřejnoprávních médií. Jako první se zvedla bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Několik politiků opustilo na protest proti inauguračnímu projevu Miloše Zemana Vladislavský sálVideo: Novinky

 
Článek

„Já jsem opustila Vladislavský sál proto, že prezident přísahal, že bude spojovat národ, složil přísahu na Ústavu a ve svém projevu okamžitě tuto přísahu začal porušovat,“ řekla Miroslava Němcová portálu Seznam Zprávy.

„Útočil na některé podle něj hospodářské mafie a vyvinil jiné, jako například trestně stíhaného premiéra, nemluvil o svém poradci Martinu Nejedlém, nemluvil o svém čínském poradci, kterého pro korupci vyšetřují čínské orgány, a útokem na veřejnoprávní média potvrdil, že chce nabourat ten dosavadní princip demokratického uspořádání, pro které svobodná média jsou nezbytnou podmínkou,“ dodala Němcová.

Záznam: Inaugurace prezidenta Miloše ZemanaVideo: Novinky, ČTK, .

Premiér v demisi Andrej Babiš „čekal jiný projev“. „Čekal jsem, že se nebude vymezovat,” dodal na adresu prezidenta. Babiš zároveň konstatoval, že on sám se snaží společnost spojovat. Projev prý „moc neslyšel“, neboť reproduktory byly otočeny do auditoria, zatímco ministři seděli za ním. Prezidentovy výroky nicméně nevidí jako útok na svobodu slova.

„Mě projev pana prezidenta urazil, téměř naštval. Ne jako politika, ale jako občana,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Útočil na nezávislá média, na svobodu projevu,“ uvedl s tím, že takovéto věci nechce legitimizovat.

Podle Pospíšila byl odchod ze sálu spontánním projevem, ale také symbolickým aktem, a vyjádřil vděčnost občanům, kteří proti snaze o ovládnutí veřejnoprávních médií protestují. „Miloš Zeman celý akt ponížil na úroveň politické taškařice,“ dodal.

Václav Hampl a Václav Láska k odchodu z Vladislavského sálu během inauguraceVideo: Novinky

Šéf ODS Petr Fiala v sále vydržel, převážila u něj prý „úcta k instituci”. I on však Zemanův útok na svobodu médií odmítl. „Já jsem z toho jeho dnešního projevu nejen zklamán, ale do jisté míry i šokován. Aby si někdo takovým způsobem na takové slavnosti vyřizoval svoje v podstatě osobní účty, považuji za opravdu nepřijatelné,“ řekl Fiala České televizi.

Kriticky se k projevu vyjádřili i další politici. Podle šéfa poslanců STAN Jana Farského šlo od Zemana o „žlučovitý projev”. I Farský se obává útoku na svobodu médií veřejné služby.

„Pokud chtěl Miloš Zeman v novém mandátu více spojovat, tak jeho začátek tomu neodpovídá,“ glosoval poslanec KSČM Jiří Dolejš.

„Ústavní část schůze byla naplněna, s útokem na média a svobodu slova nesouhlasím! Bohužel pan prezident nepřekvapil,” uvedl na Twitteru místopředseda lidovců Marian Jurečka, který byl mezi těmi, kteří opustili sál.

Šéf ČSSD Jan Hamáček označil projev za vyvážený. „Byl to dlouhodobý pohled pana prezidenta na naši společnost a některé klíčové aktéry,“ dodal.

Jan Hamáček po inauguraciVideo: Novinky

„Buďme rádi, že to nebylo ještě horší. Jsem tím projevem zklamán,“ uvedl diplomaticky šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Pavel Bělobrádek o inauguraciVideo: Novinky

„Absolvoval jsem s úctou ceremoniál složení ústavního slibu. Poté však nenásledoval projev prezidenta republiky, jak uváděl program. Následoval žlučovitý útok pomstychtivého starce na všechny novináře, kteří vůči němu nejsou servilní. Tohle fakt nemusím poslouchat na Hradě,“ zdůvodnil na Twitteru svůj odchod předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kalousek o odchodu z Vladislavského sáluVideo: Novinky

Šéf KSČM Vojtěch Filip označil projev za „více konkrétní až osobní“ než před pěti lety. Slova o přímé volbě starostů a hejtmanů označil za „zajímavá“. „To já tak nevnímám,“ uvedl Filip v reakci, zda byla Zemanova slova útokem na svobodu slova.

„Zemanův projev po složení slibu byla mravní ubohost. Kýble špíny a nenávisti, k tomu pár mnohokrát obehraných frází. Útoky na novináře krátce po vraždě novináře na Slovensku. Je ostuda, že Česká republika má takového prezidenta,“ nebral si servítky senátor ČSSD Jiří Dienstbier.

Jiří Dienstbier k inauguraciVideo: Novinky

Anketa

Patří podle vás kritika OKD či médií k inauguračnímu projevu?
Ano
30,1 %
Ne
68,6 %
Nezajímá mě to
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27439 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám