Hlavní obsah

Ministerstvo nemělo pravidla, podle nichž rozdělovalo stamilióny pro práci s dětmi

Aktualizováno

Nejasná kritéria při rozdělování dotací pro nestátní neziskové organizace na podporu práce s dětmi v letech 2014 až 2016 odhalila kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ministerstvo školství, které v uvedených letech poskytlo na tyto aktivity přes půl miliardy korun, podle NKÚ zanedbalo i kontrolu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v pražských Holešovicích

Článek

Na dotace bylo vyčleněno 509 miliónů, přičemž kontrola se zaměřila na 14 příjemců 67 projektů, jimž resort vyplatil 355 miliónů.

NKÚ upozornil, že ministerstvo nemá stanoveno, čeho chce podporou práce s dětmi dosáhnout. Dopad vynaložených dotací, které každoročně dostává víc než stovka subjektů, je tak nejasný. V letech 2014 a 2015 nebyla jasná ani kritéria, podle nichž se dotace přidělovaly. Změna nastala až v roce 2016.

Podle ministerstva bylo rozdělování peněz vždy transparentní, do roku 2015 pouze platila obecnější kritéria než současné bodování projektů. Na hodnocení se podle mluvčí resortu Adély Klimešové vždy podílel expertní tým složený ze zástupců ostatních resortů, aby průřezové projekty nebyly financovány dvakrát.

„MŠMT také při rozdělování dotací porušovalo svá vlastní pravidla i právní předpisy,” upozornila kontrola na navyšování dotací nad rámec pravidel. Nedostatečná byla rovněž kontrola využití dotací, kdy bylo odhaleno několik případů, kdy byly dotace využity v rozporu s podmínkami.

Chybám se nevyhnuli ani příjemci dotací. „Jeden příjemce například vyúčtoval náklady na energie a služby o téměř 307 tisíc korun vyšší, než byla skutečnost. Jiný příjemce vedl účetnictví tak, že v něm ani nešlo dohledat, jak s dotací skutečně naložil,” uvedl NKÚ s tím, že u šesti příjemců bylo kvůli podezření z porušení rozpočtové kázně podáno oznámení finančním úřadům.

S dětmi pracují nadšenci, připomíná ministerstvo

Resort připomněl, že příjemci dotací nedisponují profesionálním aparátem na administraci dotací a často je vedou dobrovolníci ve svém volném čase.

„Oblast mládeže je dlouhodobě podfinancovaná a státem vynaložené prostředky jsou díky velkému množství dobrovolnické práce na straně organizací pracujících s dětmi a mládeží velmi efektivně vynaloženy,” uvedla Klimešová.

Reklama

Výběr článků

Načítám