Hlavní obsah

Rozdílná kvalita potravin má být nekalou obchodní praktikou, Jourová chce hromadné žaloby

Novinky, jas

Dvojí kvalita potravin, tedy to, když má jeden výrobek v různých zemích různé složení, by měla být v zemích EU zařazena mezi nelegální obchodní praktiky. V pátek to uvedla eurokomisařka Věra Jourová, která to v dubnu navrhne Evropské komisi. Spotřebitelé by podle ní měli mít možnost podávat proti výrobcům v takovém případě hromadné žaloby.

Foto: Petr Horník, Právo

Eurokomisařka Věra Jourová

Článek

Jourová seznámila členy sněmovního zemědělského výboru s tím, že novou metodiku připravují zástupci 15 členských států Unie.

Podle eurokomisařky bude připraveno rozsáhlé testování rozdílné kvality potravin, které budou provádět jednotlivé členské státy. EU na to vyčlenila finance. „Určitě to neskončí na tom, že bychom nemohli testovat,” dodal ministr zemědělství v demisi Jiří Milek.

Prací prášky a pasty budou následovat

Na řetězce a výrobce hodlá Jourová i nadále tlačit, aby došlo k vymýcení dvojí kvality potravin. K připravované právní úpravě hromadných žalob zdůraznila, že nemá jít o americký byznys model, ale primárně o dosažení spravedlnosti.

„Pro mě byla nevítaným impulzem dieselgate,” dodala s poukazem na obcházení emisních norem automobilkami.

Na podzim se chce eurokomisařka zaměřit na srovnání dalších druhů zboží, jako jsou prací prášky či zubní pasty.

Chuťové preference budou muset dokázat

Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman v této souvislosti připomněl, že obchodní řetězce Kaufland a Globus se již zavázaly, že zboží s rozdílnou kvalitou prodávat nebudou.

Odkazy výrobců na přizpůsobení chuti konkrétní skupině spotřebitelů, jimiž často rozdílnou kvalitu vysvětlují, chce po nich Jourová dokladovat například „rozsáhlým chuťovým testováním, které není na úkor kvality”.

„Ten výrobek nesmí být jednoznačně šizený,” dodala. To budou posuzovat potravinářské inspekce v jednotlivých státech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám