Hlavní obsah

Policie řeší potyčku v Zemanově štábu jako výtržnictví

Aktualizováno

Jako podezření z přečinu výtržnictví řeší policie sobotní incident, při kterém došlo k fyzické potyčce mezi lidmi ze štábu Miloše Zemana a některými novináři v pražském Top Hotelu. Policie v neděli oznámila, že jeden z novinářů podal trestní oznámení.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Vstup do štábu prezidenta Miloše Zemana v TOP Hotelu

Článek

„V neděli v podvečer se na policejní služebnu dostavil jeden z novinářů a podal trestní oznámení. Na základě poskytnutých informací i analýzy dostupných videomateriálů vyšetřovatelé zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu výtržnictví,” sdělila policejní mluvčí Andrea Zoulová.

„Další průběh vyšetřování zatím nelze předjímat, v tuto chvíli nelze vyloučit i možné rozšíření právní kvalifikace nebo její případnou změnu,” dodala.

Na místě incidentu podle ní policisté v sobotu večer byli, nikdo z účastníků nebo svědků konfliktu tam už ale nebyl.

Na videích, která dala na Twitter redaktorka serveru Seznam Zprávy Pavlína Kosová, je vidět, jak novináři v hotelu, kde Zeman před tím se svým štábem a příznivci sledoval výsledky prezidentských voleb, natáčeli a fotografovali kolaps muže, ke kterému později přijeli záchranáři. Podle zveřejněných záznamů dva muži tyto novináře vykazovali z místnosti, fyzicky je napadali a nadávali jim. Mimo jiné shodili jednomu novináři na zem kameru, na dalšího zaútočili pěstí, fyzicky napadli i Kosovou a vyvedli z místnosti jednoho fotoreportéra.

Podle informací potyčku s novináři organizátoři ale neřešili. „Na místě už snad nebyl nikdo, kdo by byl odpovědný za komunikaci s novináři. Média však zároveň nikdo přímo nevyzval k odchodu,” řekla v sobotu svědkyně incidentu.

Kolaps při popíjení

Pohyb novinářů ve štábu byl kontrolován zejména v době před příjezdem prezidenta a v době jeho přítomnosti v hotelu. Po Zemanově odjezdu se novináři na místě pohybovali volně a dostali se i na místo, které bylo při čekání na výsledky vyhrazeno jen pro hosty z řad Zemanových podporovatelů. Právě v tomto prostoru záchranáři zasahovali.

Jeden z účastníků události, Jan Šolta,v neděli sdělil, že muž, kterého novináři chtěli natáčet, měl srdeční záchvat, zkolaboval při popíjení. Lékař z přivolané záchranné služby podle Šolty poté požádal přihlížející, aby vyklidili prostor, aby mohli začít se záchranou muže.

„Vykázali jsme proto neustále natáčející kameramany z modrého sálu, kam stejně neměli dovolený přístup, a uzavřeli posunovací dveře oddělující sály.... Při vytlačování nezvaných novinářů ze sálu se mj. dva novináři - oba byli viditelně označeni žlutou visačkou - dostali do křížku,” uvedl Šolta a doplnil, že nebyl členem žádného štábu. Podle zveřejněného videa byl jedním z mužů, kteří při incidentu novináře vytlačovali ze sálu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám