Hlavní obsah

Česko se nepřidá k žalobě proti zpřísnění limitů znečištění ovzduší

– Praha • Aktualizováno

Česká republika se nepřidá k žalobě proti zpřísnění limitů znečištění ovzduší, které schválila Evropská unie v loňském roce. Na středečním zasedání o tom rozhodla vláda Andreje Babiše (ANO).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vláda se rozhodla, že se ČR nepřipojí k žalobě. To rozhodnutí znamená, že se nepřipojíme ke snaze tyhle limity zmírnit. Jsme přesvědčeni, že žaloba nemá příliš naději na úspěch,“ uvedl vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Připojit se k žalobě navrhovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Úřad tvrdil, že se jeví jako vhodné se k žalobě přidat jako vedlejší účastník na straně Polska. Naopak právě ministerstvo životního prostředí bylo proti.

Podle Brabce vláda o nepřipojení k žalobě rozhodla drtivou většinou.

Větší náklady pro průmysl

MPO se v materiálu mimo jiné odvolávalo na odhady takzvané národní technické pracovní skupiny, ve které jsou zastoupeni provozovatelé klíčových energetických provozů České republiky.

Ta tvrdí, že kvůli zavedení limitů podle rozhodnutí Bruselu budou muset průmyslníci investovat do ekologizačních opatření zhruba o 15 až 20 miliard korun víc.

Nutnost dalších investic v hodnotě 20 miliard zmínil také ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO). „To povede ke zvýšení cen tepla a elektřiny, což může mít za následek poměrně rychlý rozpad centralizovaného zásobování teplem,” napsal.

Ministr upozornil, že Česko limity znečištění kritizovalo od začátku a do 107 spalovacích zařízení se kvůli omezení zplodin už dřív investovalo 40 miliard korun.

Resort zmiňuje také studii z roku 2010, podle které činily průměrné náklady jednoho tuzemského průmyslového zařízení na přizpůsobení evropským požadavkům dané směrnice na 361 milionů korun. „V součtu za všechna zařízení se tedy jedná o částku 35 až 40 miliard korun,” dodává v dokumentu ministerstvo.

V předkládací zprávě dokumentu MPO připomíná, že Polsko žalobu podalo 11. října loňského roku. Lhůta, do kdy se lze k ní připojit, končí 25. ledna 2018. „V současné době se již k této žalobě připojila Bulharská republika, neověřené jsou informace o připojení Maďarské republiky a Rumunské republiky,” uvedl úřad.

Foto: Radek Doležal, ČTK

Aktivisté z Greenpeace na balkon ministerstva průmyslu a obchodu vyvěsili transparent s nápisem: Ministerstvo uhlí a smogu. Důvodem byly úvahy resortu o napadnutí limitů znečištění ovzduší

Rozhodnutí kabinetu kritizuje Svaz průmyslu a dopravy ČR. „Zamítavé stanovisko vlády je pro nás zklamání. ČR podle nás tímto nehájí své zájmy, takové jednání hodnotíme jako vysoce rizikové a negativní signál od vlády,“ řekl prezident svazu  Jaroslav Hanák.

Evropská komise podle něj obdobnými kroky narušuje stabilitu a předvídatelnost investorského prostředí, což jsou základní parametry pro posílení konkurenceschopnosti Evropy na světových trzích.

„Rychlé změny parametrů v době, kdy ještě investice pro naplnění zpřísněných požadavků ani nedoběhly, navíc založené na chybné metodologii měření či neověřených datech rozhodně stabilní a předvídatelné investiční prostředí nepředstavují,” dodal Hanák.

Ekologové jsou spokojení

Záměr připojit se k žalobě předtím kritizovaly ekologické organizace. Aktivisté Greenpeace kvůli tomu v úterý vylezli na balkón ministerstva průmyslu, ze kterého spustili transparent s nápisem: Ministerstvo uhlí a smogu.

„Doufáme, že pan ministr Hüner se z této zkušenosti poučí a příště se podobných velmi špatných nápadů zdrží," uvedl ve středu vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

„Z právního hlediska dává rozhodnutí České republiky nepřipojit se k polské žalobě smysl. Argumenty, na kterých Polsko staví svoji žalobu, jsou poměrně slabé, především procedurálního charakteru. Česká republika se dnes zařadila mezi vyspělé evropské země, které mají zájem o čisté ovzduší," dodala právnička ekologické organizace právníků Frank Bold Laura Haiselová.

Reklama

Výběr článků

Načítám