Hlavní obsah

Meteorologové varují před extrémním větrem

• Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval v neděli před extrémním větrem a ledovkou. Vítr může mít v pondělí odpoledne na hřebenech hor v nárazech rychlost až 145 kilometrů v hodině.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V neděli odpoledne bude přes naše území od západu postupovat teplá fronta, po níž k nám bude v pondělí a v úterý proudit teplý vzduch od jihu.

„Na východě Českomoravské vrchoviny a na západě Jihomoravského kraje se večer na teplé frontě budou vyskytovat místy mrznoucí srážky, při kterých se bude vytvářet slabá ledovka,” upozornili meteorologové. Varování platí pro Vysočinu a Jihomoravský kraj od nedělních 18 do pondělních 6 hodin.

Vedle toho bude od nedělního odpoledne na severu a severovýchodě Moravy a ve Slezsku zesilovat vítr, který bude mít v nárazech rychlost 90 kilometrů v hodině, na horách kolem 110 kilometrů v hodině. Slábnutí větru očekávají meteorologové v pondělí ráno.

Vítr však bude ve východních Čechách, na Českomoravské vrchovině, na Moravě i ve Slezsku opět zesilovat během pondělního odpoledne.

„Očekáváme silný jižní až jihozápadní vítr místy s nárazy kolem 90 kilometrů v hodině, na hřebenech hor 145 kilometrů v hodině,” uvedli meteorologové. Slábnout bude v úterý odpoledne.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Výstraha před větrem a ledovkou

Vítr bude hrozit v Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém, Moravskoslezském, Zlínském, Jihomoravském kraji a na Vysočině.

Reklama

Výběr článků

Načítám