Hlavní obsah

Z lobbisty Janouška je invalida, má šanci na upuštění od trestu

Lobbista Roman Janoušek, který byl odsouzen na 4,5 roku za sražení ženy v opilosti, je podle znaleckých posudků invalida. Janoušek se měl po přerušení trestu vrátit do vězení, kam však nenastoupil. O vydání příkazu k dodání podnikatele do výkonu trestu zatím Krajský soud v Brně nerozhodl.

Foto: ČTK

Roman Janoušek na archivním snímku

Článek

O Janouškově invaliditě informoval v úterý server iRozhlas.cz s odvoláním na zdravotní posudky z loňského roku. Lobbistova pracovní schopnost podle nich k loňskému březnu poklesla o 80 procent a jeho zdravotní stav se dále zhoršuje.

Server cituje z usnesení Krajského soudu v Brně, které vypracoval soudce Daniel Plšek, který posuzoval Janouškovu žádost o další přerušení trestu. Ačkoli jí nevyhověl, naznačil možný pohled na Janouškův zdravotní stav.

„Zdravotní potíže odsouzeného jsou takového rázu, že nemají být řešeny postupem ve smyslu § 325 odst. 1 trestního řádu, ale spíše postupem ve smyslu § 327 odst. 3 trestního řádu,” cituje server z usnesení.

Zatímco zmíněný § 325 se týká přerušení výkonu trestu, § 327 ve 3. odstavci hovoří o tom, že „soud může upustit od výkonu trestu odnětí svobody nebo jeho zbytku též tehdy, zjistí-li, že odsouzený onemocněl nevyléčitelnou, životu nebezpečnou nemocí nebo nevyléčitelnou nemocí duševní“.

Janoušek, který v roce 2012 podle soudu úmyslně srazil autem ženu v pražských Nuslích, měl do vězení po přerušeném trestu nastoupit koncem listopadu. Do věznice se nedostavil a požádal o upuštění od trestu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám