Hlavní obsah

Nesystémový? Tak uzavřete obchody o všech svátcích, odráží kritiku zákona šéfka odborů

Místo rušení zákazu prodeje ve velkých obchodech o vybraných svátcích by se mohla tato praxe naopak rozšířit na všechny státní svátky. Takto reaguje na kritiku politiků předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová. Pro zrušení zákazu je třeba ODS, slova o nesystémovosti a zmatečnosti loni zavedeného zákazu znějí i z ANO či SPD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Řešením údajné nesystémovosti zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě by mohla být jeho novelizace, která by stanovila, že velké obchody nebudou uzavřeny pouze o vybraných svátcích, ale o všech státních svátcích,“ uvedla Burianová v komentáři, jímž reagovala na výhrady politiků.

Argumentovala, že takový zákaz platí i v okolních zemích. „Česká republika v tomto ohledu v evropském kontextu představuje velkou výjimku,“ napsala.

Zákaz prodeje o vybraných svátcích platí od loňska a týká se obchodů s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečných, ty menší mohou mít otevřeno. Nevztahuje se také na lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Svátky, kdy musí mít velké obchody zavřeno ze zákona
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince –Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Poprvé musely velké obchody podle zákona zavřít loni 28. října, od té doby je zákaz opakovaně terčem kritiky obchodníků, kteří si stěžují na to, že tak přicházejí o zisky, že pracovníci přicházejí o možnost výdělku a že je to omezení i pro zákazníky.

Podobné výhrady zaznívají i od politiků. Burianová reagovala na článek publikovaný ve čtvrtek ráno na serveru Novinky.cz. [celá zpráva] Poukázala třeba na postoj místopředsedkyně ODS Alexandry Udženiji, podle níž zákon způsobuje zmatky, nebo na výrok šéfa SPD Tomia Okamury, který normu označil za „kočkopsa“.

Všímá si také postoje šéfa hnutí ANO. „Za mě bych to podpořil. Předpokládám, že i naši poslanci,“ řekl Právu lídr ANO Andrej Babiš, jehož hnutí v minulém volebním období zákon nepodpořilo.

Podle Burianové by řešení uzavřít velké obchody o státních svátcích bez výjimky mohlo uspokojit všechny politické strany, kterým se zákon nelíbí. „Sama za sebe věřím, že zvítězí zdravý rozum a právo zaměstnanců obchodu trávit sváteční čas se svými blízkými,“ uzavřela Burianová.

Anketa

Má se zákon o zákazu prodeje o vybraných svátcích novelizovat?
Ano, rozšířil bych ho na všechny svátky
56 %
Ne, nechal bych ho tak, jak je
1,3 %
Celý bych ho zrušil
42,7 %
Celkem hlasovalo 5747 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám