Hlavní obsah

Zastavme Zemana s Babišem blokováním Sněmovny, vyzval Kalousek

Novinky, zpe
Aktualizováno

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek vytáhl do boje proti jednobarevné menšinové vládě předsedy ANO Andreje Babiše. Vyzývá k tomu, aby nebyla Sněmovna ustavena do doby, dokud Babiš nepřijde s „transparentním“ řešením, tedy s většinovou vládou.

Zastavme Zemana s Babišem blokováním Sněmovny, vyzval KalousekVideo: Novinky

 
Článek

Prezident Miloš Zeman má v úterý odpoledne pověřit Babiše jednáním o sestavení vlády. „Jak Babiš, tak Zeman se netají preferencí, že se bude jednat o menšinovou vládu – jednobarevnou vládu ANO, která může vládnout neomezeně dlouho bez důvěry. To je podle našeho názoru za hranicí zvůle,“ komentoval Kalousek.

Řešení, jak zabránit menšinové vládě, je podle Kalouska jednoduché. Stačí nezvolit předsedu dolní komory. O post se uchází Radek Vondráček z ANO a předseda ODS Petr Fiala.

Ani Vondráček, ani Fiala

„Máme tedy všichni tu jedinou možnost, jak takové menšinové vládě zabránit – nezvolit ani Vondráčka, ani Fialu, a tedy neustavit Sněmovnu do té doby, dokud Babiš nevrátí pověření Zemanovi nebo nepřijde s transparentním řešením,“ nastínil svůj plán Kalousek.

„Nebude-li schůze ustavena, nemůže Sobotkova vláda podat demisi, nepodá-li demisi, nemůže být jmenován předsedou vlády Babiš,“ vysvětlil.

O návrhu chce nyní vyjednávat se všemi stranami kromě ANO a KSČM. Komunisté už deklarovali, že by Babišovu menšinovou vládu mohli podpořit.

Zeman: Je to ubohé

K plánu Kalouska se odpoledne v Lánech vyjádřil prezident Miloš Zeman. „Je to ubohé a není to spojeno s přirozeným gentlemanstvím. Nicméně u pana Kalouska jsem nikdy nepředpokládal, že je to gentleman,“ konstatoval prezident.

Babiš reagoval stručně. „Potřebujeme rychle ustavení Sněmovny a potřebujeme vládu. Jto velké neštěstí, že pan Kalousek zůstal v politice,“ prohlásil šéf ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám