Hlavní obsah

Vichr zastavil vlaky na hlavním koridoru z Prahy do Ostravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vichřice a spadané stromy zastavily vlaky na hlavním železničním koridoru z Prahy do Olomouce, Ostravy, na Slovácko a dále do Polska a na Slovensko. Provoz je přerušen mezi Olomoucí a Zábřehem na Moravě. Jak informoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský, náhradní doprava zatím zajištěna není. Komplikace jsou od rána na desítkách regionálních tratí.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Stromy ve vichřici padaly na silnice i železnice.

Článek

Podle Šťáhlavského omezení potrvá zřejmě až dlouho do noci a dotkne se tisíců lidí.

„Některé vlaky byly sice odkloněny na Uničov a jiné na Brno, ale jedná se opravdu jen o zlomek všech spojů. Navíc vichřice komplikuje provoz i na dalších tratích na jižní Moravě,” řekl mluvčí.

Náhradní autobusová doprava se podle něj z kapacitních důvodů zajistit nedá. Trať využívají tisíce lidí, v neděli večer bývá zájem tradičně o něco větší. „Navíc teď končí prázdniny. To je třeba 500 nebo 600 míst jen v jednom vlaku, tolik náhradních autobusů zajistit nelze,” podotkl Šťáhlavský.

České dráhy doporučují lidem, kteří chtěli cestovat z Prahy do Ostravy a opačným směrem, aby cestu odložili. „Nejrozumnější by to bylo až na ráno, kdy by už problémy měly být odstraněny,” dodal mluvčí. Pokud už jsou na cestě, musejí počítat s větším zdržením. Pracovníci Správy železniční dopravní cesty překážky z tratí průběžně odstraňují a obnovují provoz.

Potíže na silnicích znemožňují náhradní dopravu

S přerušením dopravy a komplikacemi musejí lidé počítat na tratích v celé zemi. Na některých z nich bude podle Šťáhlavského přerušen provoz až do nočních hodin a komplikace na některých linkách nelze vyloučit ani v pondělí.

Kvůli problémům na silnicích i nedostatku autobusů nemohou ČD často zavést náhradní dopravu. Platí to i pro spojení Prahy s Českými Budějovicemi a Prahou a severním Německem.

S problémy kvůli počasí se potýká velká část ČR. Silný vítr způsobil škody na majetku, stovky tisíc lidí jsou bez proudu, ČEZ proto dopoledne vyhlásil kalamitní stav. Dva lidé navíc zahynuli. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám