Hlavní obsah

Do Česka míří vichřice, stupeň nebezpečí je extrémní, varují meteorologové

Česko v neděli zasáhne velmi silný vítr s extrémním stupněm nebezpečí, varoval v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstražná zpráva meteorologů uvádí, že vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti kolem 100 km/h, ojediněle až 125 km/h. Na horách pak bude řádit vichřice s nárazy až kolem 160 km/h.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Západní vítr bude zesilovat v noci na neděli a v neděli dopoledne. Během odpoledne se začne postupně měnit na severozápadní a nabere nejvíc síly. Slábnout bude až k večeru, ačkoli větrno bude stále.

„V polohách nad 600 m bude silný vítr doprovázet sněžení, při intenzivních sněhových přeháňkách (v bouřkách) může docházet k přechodnému snížení dohlednosti a tvorbě sněhové pokrývky. Na horách se postupně začnou místy vytvářet sněhové jazyky,“ varují meteorologové.

Stupeň nebezpečí je podle výstražné zprávy ČHMÚ extrémní, hrozí materiální škody na velkém území, komplikace v dopravě, výpadky elektrického proudu, polomy v lesích i ohrožení životů.

Meteorologové lidem doporučují zajistit okna a dveře a odstranit nebo upevnit volně uložené předměty. Lidé by neměli chodit ven, a když už se venku ocitnou, neměli by se zdržovat u starších budov, ze kterých mohou padat střešní tašky nebo plechy.

Nebezpečí hrozí také v lese a v blízkosti větších stromů. Vzhledem k očekávaným srážkám bude v podmáčeném terénu docházet k vyvracení stromů. To je třeba mít na paměti i při řízení a parkování auta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám