Hlavní obsah

Zaorálek: Seděl jsem, krvácel a myslel na Trockého

Právo, Jiří Mach

Silné krvácení mě překvapilo, řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek ke zranění hlavy, které utrpěl při páteční autonehodě u obce Lechovice na Znojemsku. V rozhovoru pro pondělní vydání deníku Právo uvedl, že si srážku příliš nevybavuje. Ve chvíli, kdy se stala, si totiž četl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Pane Zaorálku, použil váš řidič majáček?

To ani nedokážu říct, nestaral jsem se o to. Ve chvíli, kdy se to stalo, jsem si četl. Ani to nepoznám, když je majáček použit, ledaže bych se podíval ven. Ale jinak to nesleduju.

Byl jste připoutaný?

Byl.

Když přijela sanitka, měl jste už ovázanou hlavu. Kdo vám pomohl?

Přiznám se, že nevím. Kolem pobíhalo hodně lidí, volali pomoc, kontrolovali auta. Je pravděpodobné, že to byl někdo z ochranky.

Seděl jsem na mezi a snažil se si to krvácení nějak zastavit. Najednou se tam objevil obvaz a začali mi dávat hlavu dohromady.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Havarovaná limuzína audi ministra Zaorálka (vpravo), vedle ní je mercedes, se kterým se střetla.

Co se vám honilo hlavou?

Kdysi jsem četl knihu o Trockém, kde je popsán i atentát na něj v Mexiku. Agent najatý KGB udeřil Trockého sekáčkem na led do hlavy. Není to úplně normální, ale nemyslel jsem na nic jiného.

Trockij totiž několik hodin po útoku byl vlastně v pořádku – chodil, mluvil a vypadalo to, že mu nic není. Po několika hodinách se to začalo zhoršovat, začal mluvit z cesty a pak už mu nebylo s tehdejší medicínou pomoci.

Když jsem si sáhl na hlavu, tak jsem měl pocit, že je tam hrozná díra. Překvapilo mě, jak z toho valilo, pořád jsem se to snažil rukama zadržet, a pořád to nešlo. Už jsem měl ruce úplně zbrocené krví. To se mi ještě v životě nestalo, a to jsem měl různé úrazy, těžší, například otřes mozku kvůli hokeji.

Počítal jsem své šance a říkal si, co mě ještě čeká. A jak mi pořád Trockij vrtal v hlavě, tak jsem zkoušel, jestli hýbu prstama, nohama, jestli ještě vidím. V nemocnici mi pak vysvětlili, že hlava je překrvená a že při otevřené ráně to pak vypadá na potoky krve.

Vražda Trockého
Lev Trockij byl v roce 1917 po Leninovi druhým mužem bolševické revoluce v Rusku. Jako kritik Stalina ale později upadl v nemilost a v Mexiku žil v nuceném exilu.20. srpna 1940 Trockého v mexické metropoli cepínem smrtelně zranil na hlavě Katalánec Ramón Mercader, vyslaný sovětskou tajnou službou. Po propuštění z mexické věznice odjel v roce 1960 do SSSR, kde obdržel titul hrdina Sovětského svazu.Vražednou zbraň nyní hodlá vystavit Mezinárodní muzeum špionáže ve Washingtonu, které ji spolu s tisíci dalšími historickými předměty získalo od floridského sběratele H. Keitha Meltona.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám