Hlavní obsah

Ministři se báli, že je primátoři platově převálcují, ale špatně počítali

Právo, ada, nig
Praha

Nečekaný průběh mělo pondělní zasedání vlády, která schvalovala nové platy komunálním a krajským politikům. Někteří ministři se zalekli, že po výrazném zvýšení odměn je nejlépe placení primátoři platově převálcují.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zleva ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík a ministr dopravy Dan Ťok na jednání vlády

Článek

Starostové a primátoři si od příštího roku polepší rozhodnutím vlády zhruba o 8,5 procenta. Podle velikosti obcí, měst a městských částí, které vedou, budou vydělávat od 36 500 korun do téměř 95 tisíc korun.

Hejtmani a pražský primátor budou dostávat průměrně o téměř šestnáct procent víc, přijdou si na 109 500 až 120 500 korun.

Pochybnosti podle zdrojů Práva vyjádřila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), která měla argumentovat tím, že ona bere 106 tisíc měsíčně. K jejímu názoru se připojili i další členové vlády. A začalo přepočítávání.

Na plat ministra nedosáhnou

Jenže chyba lávky. Ani nejlépe placený komunální politik, tedy pražská primátorka, by ani po navrhovaném zvýšení příští rok nedosáhl na plat ministra. Čísla hovoří jasně, pokud ovšem někdo nesrovnává čistý a hrubý příjem.

Podle návrhu ministerstva vnitra by měl být od příštího roku plat pražské primátorky zvýšen ze 105 942 korun hrubého na 120 447 Kč. Plat ministra přitom činí 135 900 korun hrubého měsíčně, přičemž k tomu pobírá ještě 19 800 Kč hrubého náhrad.

V žebříčku komunálních politiků pak druhé místo zaujímá Středočeský kraj, jehož hejtmanka si má ze 103 641 korun hrubého měsíčně polepšit o 13 156, tedy na 116 997 korun.

Členové vlády si polepší

Výše odměn komunálních politiků závisí na počtu obyvatel dané obce, města či kraje. Záleží také na tom, zda funkcionáři svou práci dělají na plný úvazek, tedy jako uvolnění, nebo vedle svého zaměstnání jako neuvolnění.

Ani ministři přitom nezůstanou příští rok zkrátka, podle zákona o platech ústavních činitelů poskočí jejich plat na 144 700 korun hrubého měsíčně. Ani v tomto případě pak srovnání s komunálními politiky nesedí.

Reklama

Výběr článků

Načítám