Hlavní obsah

Biskup požehnal ležáku pro papeže, do Vatikánu zamíří 122 litrů zlatavého moku

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Českobudějovický diecézní biskup Vlastimil Kročil požehnal v úterý dopoledne světlému ležáku v Budějovickém Budvaru. V prosinci předá 122 lahví budějovického piva v rámci generální audience papeži Františkovi ve Vatikánu.

Diecézní biskup Vlastimil Kročil požehnal v úterý v Budějovickém Budvaru světlému ležákuVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Navazujeme na 700letou tradici pivovarnictví v Budějovicích. Budějovický Budvar existuje 122 let, a proto se svatému otci předá symbolicky 122 lahví tohoto piva. Předání se bude odehrávat při generální audienci 13. prosince letošního roku. Společně se mnou tam budou zástupci Budvaru, města a samozřejmě i z velvyslanectví při svatém stolci,“ uvedl Kročil.

Zmínil, že papeže už navštívil v rámci generálních audiencí několikrát. „Je to požehnání té várce a samozřejmě že k tomu patří i požehnání pro zaměstnance, kteří toto pivo vyrábějí,“ konstatoval Kročil.

Sládek pivovaru Adam Brož upozornil, že biskup požehnal celé várce piva, jednalo se tedy o 600 hektolitrů. „Je to světlý ležák vařený poctivým řemeslným způsobem. Protože jsme se u varny sešli dnes a audience je až v prosinci, celou dobu využijeme k výrobě tohoto piva. Od várky do hotového piva zbývají ještě tři měsíce práce,“ upozornil Brož.

Lahve pro papeže jsou od běžné produkce odlišné. „Budou mít jiný tvar a jiný objem. Jsou jednolitrové,“ podotkl Brož. Zmínil, že zbytek požehnané várky bude prodáván v pivnici Budvarka a také vyhlášené budějovické restauraci Vatikán.

Brož dále upozornil, že podle něho nemá tento dar historicky příliš obdobu. „Dělíme se o zážitek ze skvělého piva s lidmi z osmdesáti zemí světa. Tato příležitost je první a jedinečná a je to pro nás velká čest,“ doplnil Brož.

Reklama

Výběr článků

Načítám