Hlavní obsah

Dávali jsme peníze ODS, zaznívá na staré nahrávce. Nesmysl, tvrdí dnes Babiš

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V éteru se ve středu objevila další údajná nahrávka Andreje Babiše. Záznam, který má pocházet z roku 2012, zveřejnil server iRozhlas. Babiš na ní má podle serveru hovořit o tom, že měl v minulosti financovat ODS, i o svých antipatiích vůči ČSSD a jejím představitelům. Babiš autentičnost nahrávky zpochybnil a odmítl, že by ODS či jiné straně poskytl peníze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš na tiskové konferenci ANO k nahrávkám

Článek

„Sobotka vyhrá volby, zvýší daně a my půjdeme do haj*lu. Copak Sobotka s Haškom může řídit tuto zemi?” lamentuje podle serveru Babiš a pokračuje: „Co já dělám? Já jsem proti sociální demokracii,” zaznívá na nahrávce, kterou podle informací Rozhlasu pořídil jeden z dvojice podnikatelů, s nimiž na nahrávce hovoří.

Vedle tehdy opoziční ČSSD, která aspirovala na vítězství ve volbách, se má Babiš na záznamu vyjadřovat i k tehdy vládnoucím občanským demokratům vedeným premiérem Petrem Nečasem. „Odeeska, odeeska, dneska Nečas chodí a žádá o peníze, ale my jsme si spočítali, kolik jsme tam dali peněz a kolik jsme dostali,” zní na záznamu.

Vím jistě, že jsme žádné politické straně peníze nedávali
Andrej Babiš

Rozhlas přitom z výročních zpráv ODS zjistil, že strana žádné dary od Babiše ani jím vlastněných firem v těch letech nedostala. To potvrdila i sama strana. Jakýkoli politický sponzoring odmítl i Babiš, který zpochybnil pravost nahrávky.

Technika dnes umí cokoliv, tvrdí Babiš

„Odmítám poslouchat různé pokoutně pořizované nahrávky, několik let staré, u kterých není vůbec jasná pravost ani autor. Ke všemu v době, kdy technika dovoluje sestříhat a upravit cokoli,” sdělil Novinkám bývalý ministr financí a šéf hnutí ANO.

„Myslím, že každému normálně uvažujícímu člověku přijde už úplně bijící do očí, že jsem jediný politik, na kterého se neustále objevují nějaké tajné nahrávky a podávají anonymní trestní oznámení. Systém se prostě brání a chce mě vyštvat z politiky,” zopakoval svou tezi o snahách politických protivníků se jej zbavit

Zároveň však zcela kategoricky popřel, že by před založením vlastního hnutí dotoval politické strany. „Vím jistě, že jsme žádné politické straně peníze nedávali,” uzavřel.

Údajné finanční dary od Babiš odmítla i ODS. „Žádné dary od Andreje Babiše ODS neobdržela. Otázky vzniklé z této nahrávky by měly směřovat spíše na pana Babiše, který kudy chodí, tudy  vypráví o Palermu, Matrixu a korupci,” uvedl místopředseda Martin Kupka, který připomněl, že nynější vedení po svém nástupu financování strany prověřilo.

Nahrávka nepřímo navazuje na tajné záznamy, na nichž Babiš hovoří s tehdejším redaktorem MF DNES Markem Přibilem. Ty zveřejňoval twitterový účet Julia Šumana. Rozhlas na novou nahrávku narazil náhodou právě při pátrání po tom, kdo za twitterovým účtem zveřejňujícím kompro materiály na Babiše stojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám