Hlavní obsah

Volební dvojkoalice KDU-ČSL a Starostů se hroutí

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Volební dvojkoalice lidovců s hnutím Starostové a nezávislí se hroutí. Širší vedení KDU-ČSL po úterním večerním jednání vyzvalo kandidátky STAN, ať vstoupí na kandidátky KDU-ČSL. Lidovcům by tak stačilo ve volbách získat pět procent, aby se dostali do Sněmovny. Pokud by zůstali ve dvojkoalici, museli by získat 10 procent hlasů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„Celostátní výbor potvrzuje pokračování spolupráce se STAN ve všech typech voleb. Zároveň vyzývá ke změně formy na kandidaturu STAN na kandidátních listinách KDU-ČSL. Všechno ostatní zůstane nezměněno,” prohlásil po tříhodinovém jednání šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Lidovci podle jeho slov nechtějí riskovat, že by mohla vzniknout vláda jedné strany. „Nechceme ignorovat zpětnou vazbu od voličů. Je tady mediálně propíráno, že bychom se do Sněmovny nedostali. Tohle je sázka na jistotu,” řekl Bělobrádek. Novináři nedostali prostor klást otázky.

Šéf STAN Petr Gazdík reagoval se slovy, že se k výzvě musí vyjádřit širší vedení hnutí. „Neumím to posoudit. Celá řada členů STAN k tomu má výhrady. Jsme demokratické hnutí a rozhodne o tom celostátní výbor příští úterý,” sdělil Gazdík Novinkám.

Průzkumy nevypadají optimisticky

To, že lidovci půjdou do voleb ve volební koalici se Starosty, si koncem května odhlasoval sjezd KDU-ČSL. Vedení dvojkoalici prosadilo navzdory některým kritickým hlasům z regionů, proti se dlouhodobě vyslovoval například Zlínský či Moravskoslezský kraj.

Aby se lidovci se Starosty dostali do dolní parlamentní komory, museli by ve volbách získat deset procent. V předvolebních průzkumech ale zatím většinou zůstávají před prahem Sněmovny. Pokud by šli lidovci do voleb samostatně pouze s podporou STAN, stačilo by jim dostat od voličů pět procent hlasů.

Jedním z kritiků dvojkoalice byl i senátor a zlínský hejtman Jiří Čunek. Ten už při příchodu na úterní jednání prohlásil, že  věří, že širší vedení bude chtít desetiprocentní bariéru odstranit. „Jdu na toto jednání s optimismem, svůj názor jsem sdělil už mnohokrát. Bohužel se nestalo nic, co by ho mohlo v tuto chvíli změnit,“ řekl při příchodu Čunek.

Širší vedení v úterý podle něj nezruší spolupráci se STAN, ale rozpustí dvojkoalici. „Nechceme zrušit spolupráci, ale chceme jenom odstranit desetiprocentní bariéru,“ tvrdil. „Dnes se bude určitě hlasovat,“ zdůraznil.

Jurečka trval na dvojkoalici

Jinak než Čunek to viděl první místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka. Ještě v úterý odpoledne tvrdil, že neexistuje důvod, proč by dvojkoalice měla končit.

„Samozřejmě ten tlak, nejen z regionů, ale i uvnitř KDU-ČSL, cítím. Na druhou stranu, já jsem ve vedení strany sedm let a musím říct, že jsem nezažil ještě jeden jediný průzkum, který by nás nadhodnotil,“ citovala Jurečku ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám