Hlavní obsah

Ráno zimní bundy, odpoledne kraťasy. Přes týden bude dokonce i sněžit

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propastné rozdíly v teplotách slibují na tento týden meteorologové. Především v první polovině týdne hrozí v Česku ráno mrazy, odpoledne však zimní bundy vyměníme za kraťasy. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Sněhová nadílka by podle meteorologů měla přijít i v květnu. (Ilustrační foto)

Článek

„Máme před sebou týden ve znamení ledových mužů, a ti se nám projeví už během úterý, středy a čtvrtka výrazným ochlazením, a to i přesto že je v kalendáři nalezneme až v sobotu a neděli. Tedy ke konci týdne, kdy se naopak můžeme těšit na teploty okolo 20 °C,“ řekla Novinkám Honsová.

V pondělí podle ní bude oblačno až polojasno, během dne místy přeháňky. Vyloučené nejsou ani bouřky, což platí hlavně pro Jihočeský kraj a Vysočinu. V Čechách by měly být ve dne teploty mezi 12 a 16 °C, na Moravě a ve Slezsku pak mezi 14 a 18 °C.

Sněhová pokrývka

V úterý nicméně přijde výrazné ochlazení. Už v noci z pondělí na úterý začne přes naše území proudit studená fronta, takže v průběhu noci by mělo být zataženo až oblačno. „Postupně od 500 metrů počítáme se sněžením. V nížinách by měly být srážky dešťové,“ podotkla Honsová.

V ranních hodinách se kvůli tomu budou pohybovat teploty mezi 4 až 0 °C, ojediněle hrozí sněhová pokrývka, především však ve výšinách. Úterní ráno bude zpočátku oblačné, což vydrží až do odpoledních hodin. Teprve poté se bude oblačnost protrhávat a ustávat. Denní maxima by se měly pohybovat mezi 6 až 10 °C.

Noc z úterý na středu bude polojasná, ráno se počítá s teplotami mezi 1 až -3 °C, v horských oblastech dokonce až s poklesem na -7 °C. Po mrazivém ránu by se nicméně denní maxima měla pohybovat mezi 10 a 14 °C, obloha bude převážně polojasná.

Teplejší konec týdne

Dalším slunečným dnem by měl být čtvrtek, bude převážně jasno nebo polojasno. Ráno by nicméně měli lidé počítat s teplotami 2 až -2 °C, denní maxima pak přinesou 15 až 19 °C.

Konec tohoto týdne se bude velmi podobat tomu minulému, alespoň co se počasí týče. Během ranních hodin bude od pátku do neděle polojasno až oblačno, postupně očekávají meteorologové během odpoledních hodin déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky.

Rtuť v teploměrech by mě stoupat na rozdíl od první poloviny tohoto týdne příjemně směrem vzhůru. V pátek ráno tak bude 9 až 5 °C, přes den v maximech 20 až 24 °C. O oba víkendové dny se pak teploty budou pohybovat ráno mezi 8 a 1 °C, odpoledne pak mezi 19 a 23 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám