Hlavní obsah

Babiš zvažuje, že podá trestní oznámení na Sobotku. Zoufalství, kontruje premiér

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Vládní krize nabírá na obrátkách. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) Novinkám řekl, že zvažuje, že podá trestní oznámení na premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku. Ten to označil za projev bezradnosti a zoufalství.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš přichází na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Babišovi prý vadí, že o něm Sobotka neustále lže. „Nechápu, co pan premiér předvádí. Stále lže o mně, já se poradím s právníky, jestli na něj nepodám trestní oznámení, mám toho plné zuby,“ sdělil šéf státní kasy Novinkám.

„Neustále lže o údajně mých daňových únicích. Já žádné nemám. Já si vyprosím tyhle slova, že ojebávám daně. To je další lež. Zvážím, jestli na něj nepodám trestní oznámení. Není možné, aby mluvil každý den o tom, že já mám nějaké daňové problémy a úniky. Já daně platím podle zákonů,“ zopakoval Babiš.

Předseda vlády se rozhodl podat kvůli pochybnostem v podnikání Andreje Babiše demisi. Stojí si za tím, že nechce mít ve svém kabinetu ministra, u kterého existují pochybnosti na daňové úniky.

Takový postup je totiž projevem bezradnosti a zoufalství
Bohuslav Sobotka

Sobotka Babišův krok označil za projev bezradnosti. „Myslím, že Andreji Babišovi tečou nervy z toho, že vychází najevo jeho minulost. Takový postup je totiž projevem bezradnosti a zoufalství,” napsal Novinkám v SMS zprávě.

Vládní krize podle něj musí mít politické řešení. „O všem ostatním rozhodnou voliči demokraticky v říjnových volbách,” dodal šéf kabinetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám