Hlavní obsah

ČSSD nechce úřednickou vládu ani Babiše, řekl Chovanec na Hradě

Novinky, zpe
Aktualizováno

Sociální demokracie chce sestavit budoucí kabinet bez Andreje Babiše a nechce úřednickou vládu. Na středeční schůzce na Hradě prezidentu Miloši Zemanovi to řekl ministr vnitra a statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

Milan Chovanec po schůzce se ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

Chovanec na Hrad dorazil ihned po ministrovi financí Andreji Babišovi. Na schůzku zamířil s posvěcením premiéra Bohuslava Sobotky i stranického grémia.

„Tlumočil jsem stanovisko grémia, které se usneslo, že soc. dem. nepreferuje úřednickou vládu,” uvedl Chovanec.

Prezident mu prý sdělil, že se bude chovat velmi rychle a uvážlivě. Ač Zeman prý explicitně neřekl, že demisi od Sobotky přijme, Chovanec podle jeho slov pochopil, že to udělá. O tom, že prezident demisi vlády bude akceptovat, mluvil i Babiš. [celá zpráva]

Sobotka má na Hrad dorazit ve čtvrtek. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem

Sobotka prý nelpí na své funkci

Šéf resortu vnitra dále vyvrátil spekulace některých médií, že Sobotka nabídl straníkům svoji rezignaci. „Ráno jsem byl na grémiu, nic takového jsem neslyšel. Jen říkal, že nelpí na své funkci, ale jasně řekl, že ta vláda musí být bez Andreje Babiše,” vysvětloval Chovanec.

Sobotku ale podle svých slov bude od případné rezignace zrazovat. „Pokud se tak ale rozhodne, krátkodobě stranu převezmu,” připustil Chovanec.

Na otázku, zda je vláda bez Andreje Babiše podmínkou pouze Sobotky nebo celé ČSSD, odvětil: „Je to podmínka Bohuslava Sobotky, předsedy ČSSD, tedy i celé sociální demokracie, tedy i moje.”

Hrad zatím bez komentáře

Hrad doposud vládní krizi nekomentoval. Omezil se pouze na konstatování, že další postup hlavy státu bude oznámen „v pravý čas”.

V sociální demokracii se mezitím objevují spekulace o Sobotkově budoucnosti v partaji. Zaznívají přitom i názory, že by si strana mohla najít pro nadcházející volby jiného lídra. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám