Hlavní obsah

Kojím, tvrdí matky při rozvodech. A otec dítě skoro nevidí

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby zabránily při rozvodových tahanicích kontaktu otce s dítětem, používají některé matky jednoduchý argument – kojení. V mnoha případech je to u nejmenších dětí oprávněné, někdy se tím ohánějí i ženy, jejichž děti už dávno po mateřském mléku ani nevzdechnou. Otec se tak musí smířit s tím, že potomka má šanci vidět jen pár hodin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pamatuji si na případ, kdy matka odešla od manžela s tříletým synem z Prahy na jižní Moravu k rodičům. Protože tvrdila, že syna stále kojí, měl ho otec na základě předběžného opatření šanci vidět pouze několik hodin týdně. Tak to trvalo zhruba rok,“ popisuje jednu ze svých zkušeností advokátka Anna Horáková, která se mimo jiné věnuje rodinnému právu.

Podle jejích slov je v takových případech otec v nevýhodě. „Kojení je silný argument. Potomek nemůže být u otce delší dobu, třeba přes noc, ale jen na určitý počet hodin a blízko bydliště matky,“ dodává Horáková.

Zbraň proti otcům

Mateřské mléko je v prvních měsících života základem výživy novorozenců a kojenců. Podle lékařů ženy běžně kojí dítě do jednoho roku. „Doporučuje se kojit dítě minimálně šest měsíců, ale obvykle ženy kojí rok. Kojit tříleté nebo i starší dítě je výjimečné a v praxi se to děje jen zřídkakdy,“ říká pediatrička Alžběta Buhrová.

Nicméně se najdou matky, které kojení během rozvodových řízení a tahanic o děti zneužívají proti partnerovi i v případě, že jejich potomci už dávno nejsou žádní kojenci.  Potvrzuje to i soudkyně Okresního soudu v Kolíně a zakladatelka Sdružení rodinně-právních a opatrovnických soudců Libuše Kantůrková.

„Čas od času se tento důvod objevuje. Případy toho, že ženy uvádějí kojení třeba tříletých dětí jako důvod, aby dítě zůstalo v jejich péči, jsou výjimečné,“ podotýká soudkyně s tím, že v takovém případě by soud měl prověřit, zda matka skutečně dítě kojí.

Spoléhají se na tvrzení matky

„Můžeme si třeba vyžádat i zprávu od lékaře,“ říká Kantůrková. Podle právníků však soudci v běžné praxi takové dokazování nepožadují a zcela se spoléhají na tvrzení matky.  Podle posledních údajů ministerstva spravedlnosti končí české děti hlavně v péči matek. Loni to bylo přes devatenáct tisíc dětí, k otcům se dostalo zhruba šestnáct set dětí. Největší počet otců, kteří mají dítě ve své péči, žije na jižní Moravě, nejméně pak v jižních Čechách.

Pravomocná rozhodnutí soudů v opatrovnických věcech za rok 2016
KomuPrahaStČJMSMČR celkem
matce1701231512891723295619053264436219 515
otci95174941622411883353201609
společná péče6566273285466453438
střídavá péče297297941592521972843651945
Zdroj Ministerstvo spravedlnosti ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám