Hlavní obsah

Školačky zachránily batole z ledové Svitavy, od policie dostaly metál

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší krajské policejní ocenění obdržely ve středu dvě kamarádky ze základní školy Mutěnická v Brně. Dvanáctiletá Izabela Jefimova a její o necelý rok mladší spolužačka Sára Bukovská zachránily letos v polovině ledna z řeky Svitavy dvouletou holčičku, která se v ledové a zčásti zamrzlé řece snažila přiblížit k plovoucí kachně. Muž, který měl dítě na starost, ležel opilý na břehu.

Školačky zachránily batole z ledové Svitavy, od policie dostaly metálVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Dramatickou situaci nejprve zpozorovala z okna autobusu starší Izabela, která jela ze sídliště Vinohrady na sraz se Sárou.

„Napřed jsem tam viděla ležet u vody toho pána a myslela jsem si, že se mu něco stalo a že potřebuje pomoc. Proto, když jsem se sešla se Sárou, obě jsme doběhly k řece a tam jsme viděly holčičku, která byla ve vodě. Brodila se polozamrzlou vodou, led kolem ní se propadal,“ popsala dramatické okamžiky Izabela. Holčička byla ve vodě, třásla se zimou, plakala a neustále volala maminku a tatínka, doplnila kamarádku Sára.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Statečné zachránkyně a kamarádky Izabela Jefimova (vpravo) a Sára Bukovská

Obě dívky neváhaly a plačící dítě vytáhly na břeh. „Měla šaty nasáklé vodou, tak jsme se jí je snažily sundat a pak ji zahřívat. Dávaly jsme jí naše oblečení a tiskly k sobě,“ popsaly dívky Právu. Během záchrany děvčátka zachovala rozvahu a o záchranu zavolala mobilem na číslo 155.

„V tu chvíli už oběma malým zachránkyním spěchal na pomoc další člověk, který drama sledoval z protějšího břehu, a než se ke školačkám dostal, zavolal sám také na tísňovou linku 155. Když na místo přijela sanitka, kamarádky děvčátko vytažené z vody stále ještě zahřívaly svými těly,“ doplnil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Opatrovník měl 3,5 promile v krvi

Po příjezdu policie ukázala dechová zkouška u muže, který měl dítě hlídat, 3,5 promile alkoholu. „Případ se dále vyšetřuje, ještě není uzavřený, ovšem muži hrozí trest za několik činů. Další podrobnosti  k vyšetřování nebudeme vzhledem k tomu, že ještě není ukončeno a že obětí trestného činu může být nezletilé dítě, uvádět,“ dodal mluvčí.

„Je to nejvyšší krajské policejní ocenění, které mohu udělit. A ty dívky si je plně zaslouží. Předpokládám, že situaci vidělo více lidí, ale ony dvě se svým pohotovým činem skutečně vyznamenaly,“ řekl krajský policejní šéf Leoš Tržil. Oběma dívkám poděkoval také primátor Brna Petr Vokřál a hejtman Bohumil Šimek (oba ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám