Hlavní obsah

Gazdík je opět předsedou STAN. Nechce řídit stát jako firmu, vzkázal Babišovi

Novinky, bja

Nechceme stát řídit jako firmu, a to ani jako rodinnou firmu. Lepší je řídit stát jako dobře fungujcí obec, řekl ve svém projevu nový předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. Ten svoji pozici na sobotním celorepublikovém sněmu znovu obhájil. Dostal 93 procent hlasů. Nikdo jiný kromě něj o post šéfa hnutí neusiloval. Prvním místopředsedou se opět stal Vít Rakušan.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík

Článek

Ve svém projevu Gazdík zmínil, že stát není možné řídit jako firmu, a to ani jako rodinnou firmu. Narážel tak na slova šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který na sněmu jako host také vystoupil a starosty přirovnal k šéfům rodinných firem. [celá zpráva]

„Má představa je stát řízený jako dobře fungující obec,” řekl Gazdík. Jenom stát, kde se rozhoduje co nejblíže lidem, prý totiž umožňuje omezit korupci a pletichaření. Odmítá „Velkého bratra”, například kamery, které by šmírovaly občany na každém rohu.

Varoval i před populismem ve volbách do Poslanecké sněmovny. „Žijeme v zemi, kde stačí vykřiknout populistická hesla,” uvedl s tím, že hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury šlo do voleb se sloganem „Konec bordelu a korupce!”, ale přesto ve Sněmovně jeho poslanci žádné změny neprosadili.

Do voleb sebevědomě, ale s pokorou

Proto by lidé podle něj neměli vždy jen slepě volit rychlá a jednoduchá řešení. Lepší možnost je podle Gazdíka pomalé prosazování změn zdola, tedy z komunální úrovně. Občané by to měli pochopit. Řešení, která navrhuje STAN, podle Gazdíka fungují, a proto je lidé volí opakovaně.

O nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny Gazdík řekl: „Chci, abychom tam vstoupili velice sebevědomě, ale zároveň s pokorou před hlasy voličů.” Dodal, že hnutí STAN není závislé na postech ve Sněmovně, protože má zastoupení v krajích i v Senátu.

Rakušan se bude s Gazdíkem hádat

Přesto je potřeba podle Gazdíka o místa poslanců usilovat. Kromě parlamentních voleb totiž Česko čekají také prezidentské volby. „Koktejl těchto voleb může být pro demokracii, parlamentní demokracii této země poměrně zásadní,” uvedl ve své řeči Gazdík. Kromě Gazdíka nikdo na předsedu hnutí nekandidoval.

Stejně tomu bylo i s volbou prvního místopředsedy strany, o tuto funkci usiloval pouze Rakušan, který byl zvolen. „Budu se s Petrem (Gazdíkem) hádat, hodně a často, protože nejsme hnutí založené na vůdcovském principu,“ uvedl ve svém projevu Rakušan.

Zmínil také, že seriózní politici by se neměli vyhýbat užívání pojmů bezpečí a bezpečnost. Ačkoli nyní jsou tyto termíny podle něj spojovány s extrémisty a populisty, lidé chtějí být v bezpečí. Důležité také podle Rakušana je, aby se Česko nestalo montovnou Evropy.

Místopředsedy hnutí se znovu stali Věra Kovářová a Radim Sršeň. Nově byl do funkce místopředsedy zvolen i senátor Jan Horník. Europoslanec Stanislav Polčák post místopředsedy neobhajoval. Rozhodl se tak po aféře, kdy vyšlo najevo, že chtěl poradit od Michala Redla, který byl zapletený do kauzy Radovana Krejčíře.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidovci v krajích zpochybňují dohodu se STAN

Neuplynul ani týden od chvíle, kdy celostátní konference KDU-ČSL těsně (poměrem 39 ku 31 hlasům) odsouhlasila vznik dvojkoalice s hnutím STAN, a v některých...

Výběr článků

Načítám