Hlavní obsah

Spor o zlatý padák pro exnáměstka ČD nekončí. ÚS poukázal na otázku „dobrých mravů“

Novinky, jas

Spor o několikamiliónové odstupné, které Městský soud v Praze přiznal někdejšímu náměstkovi šéfa Českých drah pro personální záležitosti Milanu Ruttnerovi, vrátil Ústavní soud (ÚS) k novému projednání. Vyhověl tak stížnosti Českých drah (ČD), které měly exnáměstkovi částku vyplatit na základě manažerské smlouvy.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ruttner si nárokoval „zlatý padák” ve výši 8 680 000 korun. Městský soud mu nejprve nevyhověl, na základě verdiktu Nejvyššího soudu ale rozhodnutí změnil a přiznal bývalému náměstkovi 6,5 miliónu s tím, že o zbývající částce zatím není rozhodnuto.

Spor se vedl primárně o to, zda Ruttner, který z pozice dobrovolně odešel krátce poté, co měl nárok na odstupné, nejednal v rozporu s „dobrými mravy”.

ÚS nižším instancím vyčetl, že se řádně nevypořádaly s tím, že to byl právě Ruttner, kdo předložil ke schválení představenstvu ČD návrh na „zlaté padáky” pro vedoucí představitele společnosti.

„Je třeba poukázat také na zjištění, že tak učinil v době, kdy byla stěžovatelka (ČD) v dlouhodobé ztrátě a své funkce se vzdal téměř bezprostředně po uplynutí 12měsíční lhůty, kdy mu nárok na odstupné vznikl,” připomněl ÚS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám